Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Primeur: Efteling gooit plannen voor mysterieuze nieuwe attractie overhoop

10-10-2015, 08.08 uur

De gigantische nieuwe Efteling-attractie Symbolica gaat er heel anders uitzien dan tot nu toe werd gedacht. De Efteling kiest voor een transportsysteem met kleine, draaiende karretjes. Bijzonder is dat de wagentjes bewegen zonder rails.

Dat kan Looopings onthullen na gesprekken op pretparkbeurs EAS in Zweden. In de 'trackless darkride' volgen de computergestuurde bakjes een onzichtbaar spoor. Passagiers krijgen ondertussen scènes met Efteling-mascotte Pardoes voorgeschoteld. Het systeem wordt geleverd door het Nederlandse bedrijf ETF Ride Systems, gelegen in het Limburgse Nederweert.

ETF-directeur Ruud Koppens wil dat tegenover Looopings nog niet bevestigen. "Op dit moment kan ik niet zeggen dat we voor de Efteling met iets bezig zijn", vertelt hij. "Ik weet het niet."

Eigenlijk zou de attractie gebouwd worden door fabrikant Vekoma. De Efteling had een ritsysteem in gedachten met grote, rijdende tribunes aan een soort robotarm. Dat plan is van de baan, bevestigt Vekoma-accountmanager Charlotte van Etten. "De Efteling heeft voor iets anders gekozen."

Symbolica gaat enkele tientallen miljoenen euro's kosten. Daarmee wordt het de grootste en duurste Efteling-attractie ooit. Het openingsjaar is sinds 2012 al meermaals uitgesteld. Bij het presenteren van de oorspronkelijke plannen ging de darkride nog door het leven als Hartenhof.

De Efteling kan niet inhoudelijk reageren. "Het is de bedoeling dat de attractie gerealiseerd wordt vóór 2020", is het enige dat een woordvoerster loslaat.

Bouwer ETF Ride Systems werkte al eens samen met de Efteling. De Limburgse firma verzorgde in 2012 de techniek van De Nieuwe Kleren van de Keizer in het Sprookjesbos. Daar bevinden sprookjesfiguren zich op karretjes die rondrijden zonder rails.

Pretparkfans zullen ETF kennen van attracties als Challenge of Tutankhamon (Walibi Belgium) en Maus au Chocolat (Phantasialand). ETF is ook verantwoordelijk voor de interactieve darkride Toy Story Midway Mania, in drie overzeese Disney-parken. Disneyland Paris opende vorig jaar de trackless darkride Ratatouille.Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be