Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Walibi Belgium

'Zonder Walibi Belgium had de Efteling nooit bestaan'

28-08-2015, 12.03 uur

Fans van de Efteling moeten Walibi Belgium heel dankbaar zijn. Zonder het Belgische pretpark had de Efteling namelijk nooit bestaan. Dat beweert althans Walibi-legende Dominique Fallon in een nieuw boek over de geschiedenis van het attractiepark.

Het succes van Walibi heeft "de hele pretparksector beïnvloed en meegetrokken in zijn hoge vlucht", zegt Fallon over de beginjaren van het park. Walibi Belgium opende in 1975. "Tot dan was de Efteling niet veel meer dan een Sprookjesbos en een speeltuin met kano’s. Pas in het licht van ons succes zijn ze in de jaren tachtig beginnen groeien. Walibi heeft dus een ware aardverschuiving teweeggebracht."

Fallon vermoedt dat de beroemde Efteling-achtbaan Python nooit gebouwd was als Walibi in 1979 de stalen achtbaan Tornado niet had geopend. "De baas van de Efteling geloofde helemaal niet in sensationele attracties. Volgens hem hoorden loopings thuis op de kermis. Twee jaar later, overtuigd door het succes van de Tornado, zou hij de Python openen."

Ook Belgische collega's als Bobbejaanland, Bellewaerde en Meli Park (het huidige Plopsaland De Panne) hebben hun huidige positie te danken aan Walibi, denkt Fallon. "Onze concurrenten bestonden lang voor ons, maar waren niet geëvolueerd en hadden redelijk weinig attracties. Het fenomenale succes van Walibi heeft hen ertoe aangezet om meer te investeren."

En daar blijft het niet bij. Zelfs de beroemde attractiebouwer Vekoma uit Limburg is Walibi Belgium een bedankje verschuldigd, aldus Fallon. "Als wij niet als eersten op hen vertrouwd hadden, hadden ze het misschien nooit zo ver geschopt."

Download de Looopings-app voor iPhone of Android en ontvang meldingen bij breaking news
Meer Walibi Belgium
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be