Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Walibi Belgium

Geheimen Walibi Belgium ontrafeld in nieuw jubileumboek

27-08-2015, 09.29 uur

Pretparkfans worden op hun wenken bediend. Walibi Belgium geeft deze week een jubileumboek uit vol met openhartige anekdotes en verhalen van achter de schermen. Dominique Fallon, medewerker van het eerste uur, beschrijft zijn loopbaan aan de hand van de geschiedenis van het attractiepark.

Zo onthult hij dat Walibi eigenlijk anders zou gaan heten. Consultants hadden Engelstalige namen als Holiday Park op het oog. Ook Tintinland, verwijzend naar de Franse benaming van stripheld Kuifje, behoorde tot de mogelijkheden.

De weken voor de officiële opening in 1975 waren een chaos, vertelt Fallon. "De attracties stonden gewoon op het zand. De omheining deed meer denken aan een concentratiekamp dan aan een park. Onze kantoren waren gevestigd in containers. De elektrische installatie was ronduit een chaos."

De Walibi-grootheid is zeer kritisch over de periode waarin het pretpark onderdeel was van de Amerikaanse Six Flags-groep. De samenwerking met de koppige Amerikanen ging zeer moeizaam omdat zij maar weinig wisten van de Belgische cultuur, aldus Fallon.

Hij weidt bovendien uit over geflopte attracties, mislukte reclamecampagnes en uit de hand gelopen kortingsacties. In het boek wordt ook stilgestaan bij de fouten die gemaakt werden bij de ontwikkeling van Walibi Flevo, begin jaren negentig. De eerste jaren van het Nederlandse zusterpark waren volgens de schrijver "ontgoochelend".

Fallon, die jarenlang marketeer en directielid was, geeft ook toe dat de laatste metamorfose van de Walibi-mascotte niet geheel geslaagd is. "Dat er voortaan twee kangoeroes waren, Walibi en zijn broer, was moeilijk uit te leggen aan de bezoekers. Velen dachten dat zij hetzelfde personage waren, dat soms opgewekt en dan weer slechtgehumeurd was." Er is volgens de pretparklegende nog "werk aan de winkel".

Het boek 'Wanneer een kangoeroe een pretpark op z'n kop zet' ligt vanaf morgen in de souvenirwinkels van Walibi Belgium. Een exemplaar kost 15 euro. Dominique Fallon is vandaag de dag nog altijd aan het pretpark verbonden als adviseur.

Meer Walibi Belgium
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be