Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Liseberg

Zweeds pretpark gebruikt muziek van Droomvlucht: Efteling is verbaasd en vereerd

31-12-2014, 14.39 uur

Een Zweeds pretpark blijkt al jaren zonder toestemming de muziek van de Efteling-klassieker Droomvlucht te gebruiken in een van de attracties. De Efteling vindt het een eer, maar is wel verbaasd over de gang van zaken.

"De muziekrechten liggen bij ons", vertelt woordvoerster Mariëtte Siezenga aan Looopings. "Aan het gebruik van onze nummers zijn bepaalde voorwaarden verbonden. Dit had met ons afgestemd moeten worden en dat is niet gebeurd."

Attractiepark Liseberg in Zweden draait de door Ruud Bos gecomponeerde Droomvlucht-muziek in de attractie Sagoslottet (Fairy Tale Castle), een darkride uit 1968. Bezoekers passeren zittend in hangende gondels een aantal sprookjesscènes met ouderwetse, houterige poppen. Op de achtergrond klinkt de soundtrack uit het Wonderwoud en de Elftentuin, de tweede en derde scène van Droomvlucht.

Voorlichtster Mariëtte noemt het "hartstikke leuk" dat de Efteling zelfs voor verre, buitenlandse pretparken een inspiratiebron blijkt te zijn. Liseberg hoeft voorlopig dan ook geen grote schadeclaim te verwachten. "Maar te zijner tijd moeten we hier toch eens over gaan praten."

Liseberg is niet het enige park dat heeft gesnuffeld in de cd-bak van de Efteling. Afgelopen zomer kwam al aan het licht dat ook het Amerikaanse Walt Disney World dagelijks Efteling-muziek draait. Bij een draaimolen in uitgaansgebied Downtown Disney staat standaard een cd met beroemde Efteling-deuntjes op.



Meer Liseberg
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be