Welkom!

Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.

Help ons door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
Deze hinderlijke boodschap zal dan verdwijnen. Bedankt!
Efteling

'Monsieur Cannibale in de Efteling is goed voorbeeld van racisme'

07-12-2014, 21:20 uur | Reacties

Monsieur Cannibale staat opnieuw ter discussie. Honderdduizenden televisiekijkers zagen eerder deze maand hoe documentairemaakster Sunny Bergman de beroemde Efteling-attractie aanhaalde als een perfect voorbeeld van racistische denkbeelden in onze moderne cultuur.

Ze voert de halfnaakte zwarte kannibaal en zijn draaiende kookpotten op als bewijs dat Nederlanders zich nog steeds schuldig maken aan racisme. De figuur doet haar denken aan de tijd waarin zwarte mensen werden gezien als dom, primitief, agressief, lui en clownesk.

ZIE OOK: Amerikanen boos om Monsieur Cannibale: 'Walgelijke discriminatie'

Sunny Bergman is niet de eerste die vraagtekens zet bij de attractie. Begin dit jaar ontstond commotie toen een Amerikaanse journaliste schande sprak van het "discriminerende tafereel". "De manier waarop negers worden geportretteerd in de Efteling is walgelijk", zei ze destijds. Vervolgens werd ze met de dood bedreigd.

In de nieuwe documentaire krijgt de Efteling niet de gelegenheid om commentaar te geven op het verwijt. Eerder schreef een voorlichter over de kwestie: "We generaliseren niet, we beelden alleen karakters uit."ZIE OOK: Doodsbedreiging om 'racisme' in de Efteling

Reacties
Bijdrage