Disneyland Paris

Spoedberaad over financiële problemen bij Disneyland Paris

05-10-2014, 12:22 uur | Reacties

Het lijkt erop dat de grote financiële problemen bij Disneyland Paris hun tol hebben geëist. Leden van de ondernemingsraad zijn bij elkaar geroepen voor een spoedberaad over de "zorgwekkende financiële toestand" van het bedrijf.

Nog voor de beurs maandagochtend opengaat, komt de raad samen voor een in allerijl ingelaste vergadering. "Het klinkt niet goed", lieten enkele leden weten aan het Franse persbureau AFP. Meer is nog niet duidelijk. Wel weten we dat Euro Disney, de beursgenoteerde uitbater van het themapark, al jaren in de rats zit.


ZIE OOK: Concurrentie voor Disneyland: Chinezen plannen megapretpark bij Parijs

Vorig jaar verloor het resort één miljoen bezoekers en in de eerste helft van dit boekjaar kwam daar nog eens een daling van 400.000 man bij. Het nettoverlies liep in een paar maanden tijd op tot meer dan 100 miljoen euro op een omzet van zo'n 340 miljoen. De afgelopen tien jaar werd er alleen in 2008 winst gedraaid. Eigenlijk kan Mickey Mouse alleen overleven in Frankrijk dankzij een financieel infuus van de Amerikaanse Walt Disney Company, schrijft het Vlaamse dagblad De Tijd.

Toch is de spoedbijeenkomst mogelijk goed nieuws. Er gaan al jaren geruchten dat de de Amerikanen het Europese filiaal financieel volledig willen overnemen. Nu bezit Walt Disney slecht 40 procent van Euro Disney. De overige aandelen zijn in handen van beleggers, particulieren en een Saudische prins.

ZIE OOK: Mega-opbrengst dankzij 'antipretpark' Dismaland

Reacties