Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Kermis

Onderzoek: van kermis word je doof

08-09-2014, 13.13 uur

Wie vaak op een kermis komt, loopt een groot risico op gehoorproblemen. De geluidssterkte op een kermisterrein is vergelijkbaar met het volume van een elektrische drilboor, blijkt uit metingen van een Brabantse hoorwinkel.

De metingen werden afgelopen maand verricht op de kermis in Den Bosch. De wettelijke grens van tachtig decibel werd bij tal van attracties overschreden, waaronder de Turbo Polyp en de XLR8. Op sommige plekken werd bijna honderd decibel gemeten.

Ook de Break Dance zorgde voor een onverantwoorde verhoging van het geluidsniveau, waardoor de totale geluidssterkte te vergelijken was met het volume van een straaljager op zeshonderd meter hoogte. Langdurige blootstelling aan de geluiden kan een permanente gehoorbeschadiging of doofheid tot gevolg hebben.

"Mensen hebben vaak niet in de gaten dat het geluidsniveau van de attracties schadelijk kan zijn", zegt de gehoorspecialist. "Met name de kermisexploitanten doen er goed aan hun gehoor te beschermen. Het geluid van de Break Dance is bijvoorbeeld na vijf minuten al behoorlijk schadelijk."

Meer kermis
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be