Kermis

Onderzoek: van kermis word je doof

08-09-2014, 13:13 uur | Reacties

Wie vaak op een kermis komt, loopt een groot risico op gehoorproblemen. De geluidssterkte op een kermisterrein is vergelijkbaar met het volume van een elektrische drilboor, blijkt uit metingen van een Brabantse hoorwinkel.

De metingen werden afgelopen maand verricht op de kermis in Den Bosch. De wettelijke grens van tachtig decibel werd bij tal van attracties overschreden, waaronder de Turbo Polyp en de XLR8. Op sommige plekken werd bijna honderd decibel gemeten.


ZIE OOK: Dove bezoekers mogen niet in achtbanen Phantasialand

Ook de Break Dance zorgde voor een onverantwoorde verhoging van het geluidsniveau, waardoor de totale geluidssterkte te vergelijken was met het volume van een straaljager op zeshonderd meter hoogte. Langdurige blootstelling aan de geluiden kan een permanente gehoorbeschadiging of doofheid tot gevolg hebben.

"Mensen hebben vaak niet in de gaten dat het geluidsniveau van de attracties schadelijk kan zijn", zegt de gehoorspecialist. "Met name de kermisexploitanten doen er goed aan hun gehoor te beschermen. Het geluid van de Break Dance is bijvoorbeeld na vijf minuten al behoorlijk schadelijk."

ZIE OOK: Recordpoging in kermisattractie: hoelang kun je blijven draaien?

Reacties