Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Bobbejaanland

Bobbejaanland experimenteert met statiegeld op flesjes en blikjes

13-09-2023, 12.07 uur

Bobbejaanland doet mee aan een pilot met statiegeld. In Vlaanderen is het heffen van statiegeld op flesjes en blikjes op dit moment nog niet verplicht, maar daar komt in 2025 verandering in. Op dit moment bekijkt de sector hoe zo'n systeem het best kan werken.

Het attractiepark in Lichtaart is uitgekozen voor het testen van een nieuw digitaal systeem dat zwerfafval moet tegengaan. "Concreet betekent dit dat je vanaf vrijdag 15 september tot en met zondag 1 oktober 0,20 euro statiegeld betaalt wanneer je een blikje of plastic flesje koopt in het park", laat Bobbejaanland weten.

Wie de verpakking op correcte wijze sorteert, krijgt het bedrag na afloop terug. Daarvoor moeten bezoekers wel een app downloaden met de naam MyUnbox. Ze scannen eerst een QR-code op een pmd-afvalbak in het park, gevolgd door de QR-code op de lege verpakking.

Rekeningnummer
"Gooi deze in de vuilnisbak, 'klik op Redeem now' en geef je rekeningnummer op." De 20 eurocent wordt vervolgens teruggestort. "Alvast bedankt voor je inzet!", meldt Bobbejaanland. Na 1 oktober stopt de test.

In Vlaanderen vinden momenteel verschillende proeven plaats met statiegeld, onder leiding van overheidsdienst OVAM. Dat staat voor Openbare Afvalstoffenmaatschappij voor het Vlaamse Gewest. De Belgische regeringen beslissen eind dit jaar of het digitaal statiegeld breder wordt ingevoerd.

Bezoek onze webshop op Pretparkwinkel.nl
Meer Bobbejaanland
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be