Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Poll: meerderheid Efteling-fans wil af van Raveleijn-show met paardenstunts

05-09-2023, 17.58 uur

Een meerderheid van de Efteling-liefhebbers ziet de huidige Raveleijn-voorstelling liever verdwijnen. Dat blijkt uit een poll op X, het voormalige Twitter. Aan de online opiniepeiling deden 1180 mensen mee. 59 procent van de stemmers pleit ervoor om te stoppen met de bestaande paarden- en vogelshow.

Raveleijn kwam de afgelopen maanden zeer vaak negatief in het nieuws. De show moest dit seizoen al stopgezet worden door twee brandjes in het decor en meerdere ongelukken met ruiters. Tegelijkertijd is er in de maatschappij steeds meer kritiek op shows met dieren.

Dat is ook te merken in het geval van Raveleijn: op social media wordt de roep om te stoppen met de paardenstunts steeds luider. Deze zomer stormden dierenactivisten de arena in om te demonstreren tegen het gebruik van dieren voor entertainment. Ze richtten hun pijlen ook op de Franse firma Puy du Fou, de producent van de voorstelling.

Toekomst
Looopings stelde op X de vraag wat de beste optie zou zijn voor de toekomst van Raveleijn. Van de stemmers wil 32 procent een nieuwe show zien waar geen dieren in voorkomen. 27 procent denkt dat het beter is om volledig te stoppen met Raveleijn en iets anders te introduceren op de locatie.

In totaal is 59 procent dus niet tevreden over Raveleijn in de huidige vorm. Van 26 procent van de deelnemers aan de poll mag de bestaande show wel gewoon blijven, inclusief paardenstunts. De resterende 15 procent geeft aan geen voorkeur te hebben.

Begin 2026
De Efteling zit nog wel even vast aan producent Puy du Fou. Het Franse bedrijf sloot begin 2020 een overeenkomst voor zes jaar met het Kaatsheuvelse attractiepark. Dat zou betekenen dat Raveleijn nog zeker tot begin 2026 verzorgd wordt door de Fransen. Eind deze maand verschijnt een nieuw Raveleijn-boek van schrijver Paul van Loon.

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be