Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling: Danse Macabre

Mini-hommage aan het Spookslot: Efteling-fan presenteert zelfgemaakte maquette

06-09-2023, 20.56 uur

Efteling-fans blijven naar manieren zoeken om ervoor te zorgen dat het verdwenen Spookslot een beetje voortleeft. Arthur van Eeden (43) uit Zoetermeer is één van hen. Hij heeft recentelijk een gedetailleerde maquette afgerond van de voorgevel van de spookruïne. De creatieveling vertelt dat hij al jaren met het idee rondliep.

"Het is er alleen nooit van gekomen om er daadwerkelijk aan te beginnen", zegt Van Eeden in gesprek met Looopings. De afgelopen jaren maakte hij al wel meerdere andere Efteling-miniaturen, bijvoorbeeld van het kasteel van Doornroosje, het huisje van Roodkapjes grootmoeder en de Raveleijn-poort. "Het Spookslot stond altijd op mijn wensenlijst."

Dat de iconische Efteling-attractie nu gesloopt is, trok Van Eeden over de streep om er toch aan te beginnen. Hij was er ongeveer een maand mee bezig. "Ik heb er in de zomervakantie hele dagen aan gewerkt, tot in de late uurtjes." Daarvoor deed de maker een beroep op foto- en videomateriaal van de façade. De toren - in het echt 20 meter hoog - werd in miniatuur 28 centimeter.

Waarschuwingsbordje
Het geheel staat op een plaat van 40 bij 60 centimeter. "De schaal zal dus ongeveer 1 op 71 zijn." Het doel was om de sfeer van het Spookslot in het klein over te brengen. Kleine details zag Van Eeden niet over het hoofd. "Zo hangt bij de hoofdingang een waarschuwingsbordje over het passen op beurzen en tassen."

De modelbouwer bewaart mooie herinneringen aan het echte Spookslot. "Ik zag het slot in 1986 voor het eerst, toen ik 6 jaar was. Het maakte een enorme indruk. De liefde voor die sfeer ben ik nooit meer kwijtgeraakt, ik sloeg het Spookslot nooit over wanneer ik er was."

Pijn verzachten
Het zelfgemaakte diorama moet de pijn van de sloop een beetje verzachten. "Op deze manier kun je er toch weer bij wegdromen. Je kunt denkbeeldig die route weer afleggen op dat plein en naar binnen lopen." De liefhebber verheugt zich wel op de opvolger, Danse Macabre. "Ik vind het geweldig dat de Efteling een mooie, nieuwe attractie gaat neerzetten."Meer Efteling: Danse Macabre
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be