Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Efteling voert rookverbod in, met uitzondering van tien rookzones

29-09-2022, 10.08 uurBeeld: @a_vermeij

De Efteling wordt grotendeels rookvrij. Vanaf maandag 14 november - de start van het winterseizoen - is het niet meer toegestaan om te roken in het Kaatsheuvelse attractiepark, met uitzondering van tien afgebakende rookzones. Dat heeft de Efteling zojuist bekendgemaakt.

"Jonge bezoekers worden vanaf dat moment niet langer blootgesteld aan het roken", valt te lezen in een perscommuniqué. Na jaren van twijfelen en afwachten heeft men zich alsnog aangesloten bij het initiatief Rookvrije Generatie, in navolging van collega's als Slagharen, Burgers' Zoo, Wildlands Adventure Zoo Emmen, Avonturenpark Hellendoorn, Madurodam, Drievliet, DierenPark Amersfoort, Apenheul, Julianatoren en Ouwehands Dierenpark.

De aangewezen rookplekken komen op tien afgezonderde locaties in het park: op de Parkeerpromenade, tegenover het Efteling Theater, achter Bäckerei Krümel, op het pad tussen de Piraña en Symbolica, in de buurt van visrestaurant De Meermin, bij de Python, naast souvenirwinkel Jokies Wereld, achter het Anton Pieckplein, bij de uitgang van Droomvlucht en tegenover de toiletten bij pannenkoekenrestaurant Polles Keuken.

Vakantiehuizen
De nieuwe regel geldt straks ook voor de vakantieparken en hotels, met uitzonderingen van de terrassen bij vakantiehuizen. Het is de bedoeling om roken "minder zichtbaar te maken voor jonge bezoekers". "De Efteling wil een gezonde en veilige plek zijn voor iedereen", liet directeur Fons Jurgens optekenen.

Hij beweert dat roken sinds 2017 al verboden was in de wachtrijen van attracties én het Sprookjesbos, maar dat klopt niet helemaal: in het Sprookjesbos gold de afgelopen jaren geen verbod, maar slechts een advies om niet te roken. Er zijn momenteel drie rookzones te vinden in het bos, die bij de invoering van het nieuwe beleid worden weggehaald.

Voorbeeldfunctie
Rookvrije Generatie is een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds. "Als groot attractiepark heeft de Efteling een voorbeeldfunctie, dus we hopen dat veel attractieparken ook rookvrij worden", reageert voorzitster Carla van Gils. "Elke plek waar veel kinderen komen, hoort namelijk rookvrij te zijn."

Belangenverenigingen vroegen al jaren om een rookverbod in de Efteling, maar tot nu toe durfde het conservatieve sprookjespark de stap niet aan. De verandering houdt in dat Efteling-medewerkers zullen optreden als handhavers. "Bezoekers die buiten de rookzones roken, worden aangesproken en verwezen naar de dichtstbijzijnde rookzone", meldt een voorlichter. "Hun sigaret dient direct gedoofd te worden."

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be