Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Attractiepark Toverland

Prominente Efteling-fans over uitbreiding Toverland: 'Hoe kunnen ze dit doen?'

28-09-2022, 17.54 uur

Hoe kijken trouwe Efteling-fans naar de toekomstplannen van concurrent Toverland? Het Limburgse pretpark presenteerde deze maand plannen voor vier nieuwe attracties in themadeel Avalon. De presentatoren van de bekende Efteling-podcast Kleine Boodschap hebben met verbazing naar de ontwerpen gekeken, vertellen ze in een aflevering.

Efteling-liefhebber Tim Hinssen heeft naar eigen zeggen heel veel respect voor wat Toverland de afgelopen jaren bereikt heeft. Hij prijst de groeiambities van het park de hemel in. Tegelijk vraagt hij zich hardop af wat er fout is gegaan bij het ontwikkelen van de plannen voor Avalon, waar volgend jaar een parachutetoren, een vliegtuigmolen, een rondrit en een kindercarrousel verschijnen.

"Nu worden er ineens vier opvulattracties neergekwakt in dat gebied", aldus Hinssen, die zich afvraagt waarom Toverland niet heeft gekozen voor de focus op één of twee toevoegingen. "Jongens, jongens, jongens. Het is meer kwantiteit dan kwaliteit."

Goedkope kotsride
Vliegtuigmolen Pixarus wordt door Hinssen een "mechanisch monster" en "een goedkope kotsride" genoemd. "Het is gewoon kermisattractie. Dat moet je toch niet willen als Toverland, in zo'n prachtig gebied met zo'n prachtig landschap?" Ook toren Dragonwatch past volgens de Efteling-kenner niet bij Toverland. "Dat slaat toch als een tang op een varken?"

Hoewel Avalon een middeleeuws thema heeft, koos Toverland bij de twee kleinste attracties voor een kinderlijke en speelse tekenstijl, met felle kleuren. De hoofdrollen worden vertolkt door bijen, een eenhoorn en een draakje. Podcastmaker Paul Sprangers vermoedt dat de figuren alleen gekozen zijn om souvenirs te kunnen verkopen. Het eenhoorntje noemt hij "My Little Pony met een stok op het het voorhoofd".

Vormgeving
Hinssen: "Ik snap hier echt he-le-maal niks van: de attractietypes, maar zeker de vormgeving. Hoe kunnen ze dit nou doen? Je hebt daar zo'n prachtig themagebied en dan maak je dit soort keuzes. Ik snap echt niet waar dit is foutgegaan. Toverland kan toch zo veel beter dan dit?"

De Efteling-fanaat eindigt met een positieve noot: hij zegt opgelucht te zijn dat Toverland hiermee bewijst voorlopig geen serieuze concurrent te worden voor de Efteling. "Toverland zwalkt een beetje tussen de gezinnetjes met kleine kinderen en die hardcore jongeren die echt voor de vette attracties gaan. Daardoor is het voor mijn gevoel van beide kanten net niet."


Meer Attractiepark Toverland
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be