Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Houten achtbaan Efteling wordt deels van staal bij grote onderhoudsbeurt

28-09-2022, 16.00 uurBeeld: Thrill Seeker Germany

De Efteling voert een ingrijpende wijziging door bij houten achtbaan Joris en de Draak. Bij een grote onderhoudsbeurt, die aanstaande maandag begint, wordt een deel van de houten baan vervangen door een stalen rail. Officieel wordt Joris en de Draak dus een hybrid coaster: een achtbaan die hout en staal combineert.

Het gaat voorlopig echter om een beperkt gedeelte van de coaster, namelijk de grote bocht aan de kant van de Python. Dat stuk heeft op dit moment het meest last van slijtage. De populaire attractie was de afgelopen jaren veelvuldig onaangekondigd buiten bedrijf voor noodreparaties. Door voor staal te kiezen in plaats van hout, hoopt men dergelijke situaties tegen te gaan.

De stalen rail, die officieel titan track heet, wordt geleverd door de Amerikaanse bouwer Great Coasters International. "Ons stalen railsysteem, waarvoor een patentaanvraag loopt, heeft geen lasnaden", laat de firma weten. "Het zorgt voor een naadloze overgang tussen de stalen en houten delen van de baan. Het maakt het onderhoud eenvoudiger en voordeliger."

Stiller en soepeler
Volgens de Efteling zal de ritervaring nauwelijks veranderen. "De beleving wordt hooguit stiller en soepeler", aldus een woordvoerder. Joris en de Draak is straks de tweede hybrid coaster van Nederland, na Untamed in Walibi Holland. Die attractie bestaat uit een volledig stalen baan op houten ondersteuningen.

De opknapbeurt van dit najaar gaat naar verwachting bijna drie maanden duren, maar daar blijft het niet bij. "In drie jaar tijd gaan we de hele attractie aanpakken", vult de Efteling-voorlichter aan. "Nu focussen we ons op de plekken die het meest te lijden hebben. We verlengen de levensduur van de attractie en verminderen de noodzaak voor onderhoud."

Hogere belasting
Naast de toevoeging van staal worden op veel plekken de houtlagen vervangen. Op sommige plaatsen kiest de Efteling voor de speciale hardhoutsoort iron wood. "Die kan een hogere belasting aan." Joris en de Draak, bestaand uit de twee parallelle banen Water en Vuur, opende in 2010.

Verder bevestigt de Efteling dat ook Edna, de grote draak naast de achtbaan, eindelijk opgeknapt gaat worden. Looopings kon gisteren al melden dat de bewegingen bij de animatronic terugkeren, na jaren van stilstand. Het gaat om "de kop, de nek en de ogen" van de draak, vult de woordvoerder aan. "Uit de neus van de draak komt straks weer rook en het moeras zal weer gaan borrelen." Alleen de vuur- en watereffecten blijven achterwege.Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be