Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Heide Park Resort

Ophef over pridefestival in Duits pretpark: fallussymbolen, latex, leer en bondage verboden

20-08-2022, 18.59 uur

Het Duitse pretpark Heide Park organiseert een pridefestival om diversiteit en inclusiviteit te benadrukken, maar niet iedereen voelt zich welkom. In de regels van de zogeheten Rosa Tag XXL is namelijk opgenomen dat bezoekers zichzelf niet mogen uiten met "seksistische fetisjen". Ook onder andere bondage-attributen, fallussymbolen, maskers en kleding met latex of leer zijn uit den boze.

Dat valt niet goed bij de doelgroep van het lgbt+-evenement, dat dit jaar plaatsvindt op zaterdag 3 en zondag 4 september. Tijdens voorgaande edities werden bezoekers juist opgeroepen om zich zo uitbundig mogelijk te kleden. Het dragen van fallussymbolen was bovendien geen probleem. Daar denkt Heide Park nu kennelijk anders over.

Het attractiepark vraagt dit keer expliciet om "gezinsvriendelijke kleding". Nadat nieuwssite queer.de de kwestie aankaartte, werd Heide Park beschuldigd van pinkwashing. Daarbij profileren bedrijven zich als tolerant en vooruitstrevend om een homovriendelijk beeld te schetsen en om geld te verdienen, zonder de lgbt+-gemeenschap daadwerkelijk te steunen.

Afgemeld
Naar aanleiding van de commotie heeft presentator Rosa-la-ola Grande zich afgemeld voor het festival. "Ik ben geen voorstander van deze overduidelijke pinkwashing van Heide Park en ik kan alleen maar hopen en wensen dat we weer bij elkaar komen als het park op een later moment oprechte interesse toont in acceptatie en diversiteit, zonder uitsluiting", staat in een verklaring op Facebook.

Heide Park heeft zelf ook gereageerd op de ophef. Volgens het park was er sprake van "wat onduidelijkheden en misverstanden". Toch blijven de regels van kracht. "Houd er bij het kiezen van je outfit rekening mee dat het pridefestival een evenement is dat bedoeld is voor alle leeftijden en doelgroepen."

Meer dan vanzelfsprekend
Het achterwege laten van "seksistische fetisjen, bondage, fallussymbolen, latexmaskers, etcetera" zou daarom "voor alle betrokkenen meer dan vanzelfsprekend moeten zijn". Het park vermeldt niet wat er gebeurt als bezoekers de regels overtreden. Ook wordt niet uitgelegd wat er precies bedoeld wordt met seksistische fetisjen. De term 'seksistisch' slaat op discriminatie op grond van het geslacht. Wellicht was men in de war met seksuele fetisjen.

"Acceptatie ontstaat alleen door wederzijds respect en tolerantie", vervolgt Heide Park. "Alleen samen kunnen we eventuele bezwaren van andere gasten overwinnen, zodat we een bijdrage kunnen leveren aan het ondersteunen van de lgbt+-gemeenschap."

Geïrriteerd
Het evenement wordt georganiseerd in samenwerking met belangenvereniging CSD Nord. Die organisatie zegt "verbaasd en geïrriteerd" te zijn over de positie van Heide Park. "Al tien jaar staat de Rosa Tag voor diversiteit, tolerantie en acceptatie en voor het verminderen van angst en onwetendheid. We hebben altijd steun gekregen van het park in de strijd tegen vijandigheid. Het park heeft geaccepteerd dat dit bezoekers kan kosten." Dat maakt deze ommezwaai des te raarder, concludeert CSD Nord.

Download de Looopings-app voor iPhone of Android en ontvang meldingen bij breaking news
Meer Heide Park Resort
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be