Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Efteling geeft uitleg over salarisverhoging directeur in coronajaar

04-08-2022, 23.25 uurBeeld: Bart Baan

Het salaris van de algemeen directeur van de Efteling is het afgelopen jaar bijna 13 procent gestegen. Ondanks de coronacrisis werd het brutosalaris van Fons Jurgens verhoogd van 317.000 euro in 2020 naar 357.000 euro in 2021, inclusief pensioenpremie. Een woordvoerder legt uit waar de salarisverhoging vandaan komt.

2021 leek in eerste instantie een rampjaar te worden voor de Efteling: het attractiepark was door de landelijke coronamaatregelen nog vaker noodgedwongen dicht dan in 2020. Personeelsleden hadden ook te maken met beperkingen: ze mochten bijvoorbeeld niet meer onbeperkt naar het park in hun vrije tijd. Een automatische salarisverhoging werd in eerste instantie geschrapt.

Of medewerkers een dertiende maand zouden ontvangen, was bovendien lang onzeker. Uiteindelijk bleek 2021, gezien de omstandigheden, een relatief goed jaar: de bezoekersaantallen stegen, er werd - in tegenstelling tot 2020 - geen verlies gedraaid en medewerkers hebben hun dertiende maand gewoon gekregen. Een geplande loonsverhoging van 3 procent werd uiteindelijk met terugwerkende kracht doorgevoerd.

Daling
Met de Efteling-directie waren al begin 2020 "nieuwe beloningsafspraken gemaakt door de zogenaamde renumeratiecommissie", vertelt een voorlichter aan Looopings. Vanwege de coronaproblematiek vond men het toen echter "niet gepast" om die geplande verhogingen door te voeren. "Daarom is in 2020 juist gekozen voor een daling van de salarissen." In 2019 bedroeg het directeurssalaris nog 337.000 euro bruto.

Aangezien de resultaten over 2021 meevielen, konden de nieuwe afspraken alsnog toegepast worden. "Dit lijkt een flinke stijging. Maar als je de beloning van 2019 met de reguliere indexatie vanuit de arbeidsvoorwaarden, die geldt voor alle medewerkers, twee jaar indexeert, leidt dit tot een salaris van 357.523 euro." Jurgens ontving vorig jaar dus iets minder: 357.000 euro. Voor financieel directeur Daan van Baarsen geldt dezelfde regeling. Beide heren zijn statutair directeur van de Efteling.

Collega's
De woordvoerder benadrukt dat het dankzij de financiële terughoudendheid van de directie en ontvangen overheidssteun gelukt is om "alle bestaande arbeidsvoorwaarden voor alle medewerkers in de coronatijd te handhaven, ook met terugwerkende kracht". "Zodoende ligt de beloning van de directie in lijn met de jaarlijkse salarisverhogingen voor al onze collega's."

Overigens heeft de directie geen eigenaarschap over de Efteling. De enige aandeelhouder van de Efteling B.V. is Stichting Natuurpark de Efteling. Eventuele winst gaat niet naar het bestuur, maar naar de stichting. Die verstrekt het geld weer aan de organisatie, zodat er bijvoorbeeld nieuwe attracties gebouwd kunnen worden. Ook besteedt de stichting geld aan beleggingen en goede doelen.

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be