Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Kermis

Kermisgeluiden klinken als luchtalarm voor Oekraïners: 'Kinderen direct in de stress'

28-04-2022, 22.36 uur

Voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland is een kermis niet altijd een vrolijk volksfeest. Enkele Oekraïners die momenteel in Nederland verblijven, schrokken zich rot op de kermis in IJmuiden. De geluiden daar klonken volgens hen net als het luchtalarm in hun thuisland, vertelt één van hen in gesprek met het Noordhollands Dagblad.

Twee weken geleden streken zo'n dertig Oekraïners neer in IJmuiden. Daar was het de afgelopen dagen kermis. "Het geluid van de kermis lijkt enorm op het signaal dat wordt gegeven als er luchtalarm is", zegt Iriyna (33), afkomstig uit Lviv. Ze heeft een zoon van 8 jaar en een dochter van 5 jaar. Haar man bevindt zich nog in Oekraïne.

"Het teken dat je nog tien tot vijftien minuten hebt om naar de schuilkelder te gaan", legt de vrouw uit. "Bij het horen van dat geluid schieten onze kinderen direct in de stress. Maken zich op om naar de schuilkelder te vluchten. Het is heel moeilijk ze uit te leggen dat juist dat geluid hier bij een feest hoort."

Open en eerlijk
De Oekraïners in IJmuiden zijn inmiddels allemaal ingeschreven bij de gemeente. Iriyna zegt dankbaar te zijn dat ze in Nederland terecht kan. "We hebben een bed, een dak boven ons hoofd en te eten, meer hebben we niet nodig. De mensen zijn open en eerlijk in Nederland, dat vind ik heel fijn."

Toch wil ze naar eigen zeggen zo snel mogelijk terug naar haar eigen land. De kermis is inmiddels weer weg. Het evenement duurde van vrijdag 22 tot en met woensdag 27 april.

Meer kermis
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be