Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Plopsaland Resort Belgium

Eén flesje water in Plopsaland De Panne kost nu 5,49 euro: 'Schandalig duur'

18-04-2022, 12.06 uurBeeld: Themepark Magic

Plopsaland De Panne heeft de tarieven van drankjes verhoogd. Voor één flesje Chaudfontaine-water van 50 centiliter vraagt het Vlaamse attractiepark nu 5,49 euro. Die prijs is inclusief 0,50 euro statiegeld, dat bezoekers alleen terugkrijgen als ze het flesje na afloop weer inleveren bij innamepunt.

Ook voor Coca-Cola, Fanta en Sprite (50 centiliter), Fuze Tea (40 centiliter) en Aquarius en Minute Maid (33 centiliter) moet 5,49 euro afgerekend worden, waarvan 0,50 euro statiegeld. Op menukaarten wordt 4,99 euro vermeld, de prijs exclusief het statiegeld.

Plopsaland is dit voorjaar overgestapt van blikjes op flesjes. Dat gaat gepaard met hogere prijzen. Volgens een Plopsa-woordvoerder zijn de tarieven niet uitzonderlijk hoog. Hij benadrukt dat bezoekers flesjes vaker inleveren door het verhogen van het statiegeld van 25 naar 50 eurocent, wat goed is voor het milieu. "Het werkt zeer goed."

Vrijwillig
In het slechtste geval moeten bezoekers in de rij staan met hun lege flesje om de resterende 50 eurocent terug te krijgen. Als ze de fles in een vuilnisbak gooien, zijn ze dat bedrag kwijt en kostte het product daadwerkelijk 5,49 euro. In België is het heffen van statiegeld op kleine petflessen wettelijk niet verplicht. Plopsa zadelt bezoekers er dus vrijwillig mee op.

Ter vergelijking: de Efteling, het populairste attractiepark van de Benelux, is een stuk goedkoper. Daar kost hetzelfde flesje Chaudfontaine-water 2,90 euro, inclusief 0,15 euro statiegeld. Voor een cola, sinas of ice tea moet 3,10 euro afgerekend worden, inclusief statiegeld. Bovendien betalen Nederlanders meer belasting over het bedrag: in Nederland bedraagt het btw-tarief op frisdrank 9 procent, in België 6 procent.

Huis in Saint-Tropez
Op social media wordt met verontwaardiging gereageerd op de verhoogde Plopsa-tarieven. "Schandalig duur", concludeert Stefaan Pollet. "Zo kun je inderdaad een huis in Saint-Tropez kopen", schrijft Kenneth Nicolaes, verwijzend naar de vakantiewoning van Studio 100-baas Gert Verhulst. "Overdreven prijzen", zegt Kenneth Hacquaert. "Niet normaal", oordeelt Valerie Benny.

Arno De Jaegher hoopt naar eigen zeggen dat de verkoopcijfers dalen door de prijsverhoging. "5 euro voor een flesje water?!", meldt hij verbaasd op Facebook. Tommy Dierickx klaagt dat hij een half uur moest wachten om zijn 50 cent terug te krijgen. Benny Moelaert neemt voortaan zijn eigen drankjes mee van huis. "Schandalig, zeker voor water", vindt Bjorn Wybo.

Meer Plopsaland Resort Belgium
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be