Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Fårup Sommerland

Foto's: pretparkfans uit heel Europa bij opening hoogste en snelste achtbaan van Denemarken

11-04-2022, 23.59 uur

De hoogste en snelste achtbaan van Denemarken is geopend in het bijzijn van tientallen pretparkfans uit heel Europa. Voor de openingsceremonie van de 40 meter hoge rollercoaster Fønix nodigde attractiepark Fårup Sommerland zo'n zestig internationale vloggers, fansites en achtbaanclubs uit. Zij kregen afgelopen weekend de kans om Fønix als eerste uit te testen.

Fønix haalt een topsnelheid van 95 kilometer per uur. Een rit bestaat uit een kettinglift gevolgd door drie inversies, waaronder een sensationele stall loop. Passagiers ervaren daarin 2,5 seconden gewichtsloosheid terwijl ze op zijn kop hangen. De bijzonder soepele coaster werd ontworpen en gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma.

Het Deense pretpark kreeg enthousiastelingen over de vloer uit onder meer Nederland, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, België, Denemarken en Zweden. Ook het team van Vekoma was aanwezig, met onder andere Fønix-ontwerper Benjamin Bloemendaal. Fårup Sommerland had al drie achtbanen van Vekoma: junior coaster Mine Expressen (1992), suspended family coaster Orkanen (2013) en family boomerang coaster Saven (2020).

Toverland
Nederlandse pretparkliefhebbers zullen bij het horen van de term Fønix onmiddellijk denken aan Fenix, de in 2018 geopende wing coaster van Toverland. "De naam is inderdaad niet bijster origineel, maar we vonden het thema gewoon zeer geschikt voor deze attractie", vertelt een woordvoerder van Fårup Sommerland aan Looopings.

"We waren op zoek naar een thema dat past bij de natuurrijke omgeving. Een vuurvogel herrijst uit zijn eigen as, zoals wij dit ook hebben gedaan na de coronacrisis. Er zijn intern heel veel namen overwogen, maar Fønix paste uiteindelijk toch het best."

Grootste investering
Het is niet voor niets dat Fårup Sommerland ervoor koos om de 905 meter lange achtbaan te presenteren aan zo veel Europese fansites. Directeur Niels Jørgen Jensen verwacht dat Fønix coasterfanaten uit alle uithoeken van Europa zal aantrekken. Er werd zo'n 13 miljoen euro geïnvesteerd in de uitbreiding: de grootste investering uit de 47-jarige geschiedenis van het park.

Als verrassing kregen de opgetrommelde fans tijdens een speciale vip-avond ook een rondleiding achter de schermen. Ze keken hun ogen uit toen ze vrij mochten rondstruinen onder baan, op de lift en in technische ruimtes.

Theme Park Worldwide
Vanuit Nederland kwamen kanalen als ThrillsTastic, Theme Park Science, Themepark.inc en The Themepark Company naar Denemarken. Enkele bekende buitenlandse aanwezigen waren Theme Park Worldwide, Ride Review, Blooloop, Kirmes & Park Revue en de European Coaster Club.

Meer Fårup Sommerland
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be