Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Bedenker van Efteling-mascotte Pardoes ongeneeslijk ziek

29-06-2013, 13.52 uur

Henny Knoet, geestelijk vader van Efteling-mascotte Pardoes, heeft niet lang meer te leven. De 71-jarige ontwerper is terminaal ziek. Knoet werkte van 1979 tot aan zijn pensioen in 2007 bij de Efteling. Zijn beroemdste creatie, Pardoes de Tovernar, is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het park.

Daarnaast is de veelzijdige tekenaar verantwoordelijk voor attracties als Monsieur Cannibale, D'Oude Tuffer en speeltuin Kleuterhof. Knoet stond bekend om zijn kleurrijke en speelse stijl, maar bewees dikwijls dat hij veel meer in huis had. Zo ontwierp hij de grimmige martelscène in Fata Morgana en tekende hij het kasteel van de stiefmoeder van Sneeuwwitje en de herberg van Tafeltje-dek-je in het Sprookjesbos.

Wie door de Efteling loopt, kan Henny Knoet onder meer horen als de stem van een Holle Bolle Gijs en als kapitein Willem van der Decken in De Vliegende Hollander.

Zijn absolute droom was om de leefwereld van Pardoes uit te werken tot een volledig parkdeel. Zo zei hij: "Ik heb langdurig geijverd om Pardoes een eigen plaats in het park te geven. Een vaste plek waar bezoekers hem zouden kunnen vinden, want hij liep altijd maar overal en nergens rond. Iets waaraan mensen konden zien: hier leeft, woont en slaapt Pardoes de Tovernar."

De reeds aangekondigde attractie Hartenhof had de kroon op Knoets levenswerk moeten worden, maar de bouw ervan is tot op de dag van vandaag niet begonnen.

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be