Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Monumentenstatus voor Efteling-attracties? 'Ze hebben geen poot om op te staan'

25-03-2022, 01.10 uurBeeld: @KrisfromBelgium

Niet iedereen is blij met een voorstel van een erfgoedvereniging om Efteling-attracties een monumentenstatus te geven. Pretparkkenner Maurice de Zeeuw van podcast ThemeTalk ziet het idee totaal niet zitten, vertelt hij in een interview met AvroTros-show EenVandaag op NPO Radio 1. "Als je dat wil, geloof je echt in sprookjes."

Erfgoedvereniging Heemschut publiceerde deze week een brandbrief aan de directie van de Efteling. Daarin wordt voorgesteld om verschillende oude attracties, zoals het Sprookjesbos en het Carrouselpaleis, te classificeren als rijksmonument. Het zou moeten voorkomen dat dergelijke attracties hetzelfde lot is beschoren als bijvoorbeeld de Bob, Polka Marina, Monsieur Cannibale en het Spookslot.

De Zeeuw vindt het naar eigen zeggen overbodig en zwaar overdreven om een monumentenstatus toe te kennen aan pretparkattracties."Erfgoedwaardig?! Het blijft een pretpark", verzucht hij. "In een pretpark is per definitie alles nep, gebouwd ter vermaak. Op een gegeven moment heeft zo'n ding natuurlijk zo'n langste tijd gehad en dan moet je toch bedrijfseconomische keuzes maken."

Wasberen
Efteling is de vereniging bovendien niets verplicht, benadrukt De Zeeuw. "Ze hebben geen poot om op te staan. Het is net als dat ik tegen Slagharen zeg dat ik wil dat zij hun wasberen roze verven. Het is leuk dat ik dat wil, maar ik heb geen onderhandelingspositie met ze. Ze zijn mij niks verplicht, net zoals dat de Efteling niks verplicht is aan Heemschut."

Maar het zou toch zonde zijn als allerlei nostalgische Efteling-attracties de komende jaren het veld moeten ruimen? De pretparkdeskundige blijft er nuchter onder. "Als je het kan afbreken om iets mooiers neer te zetten, waarom ook niet?"

Dezelfde Python
Bovendien zijn veel attracties in de Efteling in de loop der jaren al zo vaak gerenoveerd dat het de vraag is of ze het predicaat rijksmonument überhaupt kunnen krijgen. Het huidige huisje van Roodkapje staat er bijvoorbeeld pas enkele jaren. De Python werd recentelijk grotendeels gesloopt en opnieuw opgebouwd. De Zeeuw: "Kan je dan nog zeggen dat het dezelfde Python is?"

De Efteling zelf ziet het voorstel vanzelfsprekend ook niet zitten. De status van rijksmonument brengt allerlei strenge regels met zich mee. Een broodnodige verbouwing, zoals het volledig opnieuw opbouwen van een vervallen sprookjeshuisje, zou dan heel wat voeten in de aarde hebben.

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be