Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Kolmården

Zweeds attractiepark gaat dolfinarium sluiten: 'De juiste beslissing'

09-03-2022, 13.56 uur

Europa verliest opnieuw een dolfinarium. Het Zweedse attractie- en dierenpark Kolmården heeft besloten om op termijn te stoppen met het houden van dolfijnen. De directie zegt zich in de toekomst te willen richten op het houden van bedreigde diersoorten. Voor de dolfijnen in het park moet nog wel een nieuwe plek worden gezocht.

"Nu hebben we de lastige opdracht om een geschikt nieuw onderkomen te vinden voor onze dolfijnen, een taak die enkele jaren in beslag kan nemen", meldt het management van Kolmården. Tot die tijd blijft het dolfinarium geopend. "We gaan zeer secuur te werk, het is geen haastklus."

Het Zweedse park wijst erop dat de populatie gewervelde dieren op de wereld de afgelopen decennia met bijna 70 procent is afgenomen. "Onderzoekers denken dat we te maken kunnen krijgen met een massa-extinctie."

Wilde zwijnen
Kolmården wil een steentje bijdragen door te stoppen met het houden van onbedreigde diersoorten. Om die reden werd al afscheid genomen van onder meer edelherten, alpaca's en wilde zwijnen. Ze maakten plaats voor damagazelles, kleinklauwotters en nijlantilopes.

Directrice Christine Karmfalk geeft toe dat het sluiten van het dolfinarium een ingrijpende beslissing is. "De dolfijnen betekenden veel voor ons en voor onze bezoekers", laat ze weten. "Maar nu het beschermen van diersoorten steeds belangrijker wordt, is dit de juiste beslissing."

Parc Astérix
De afgelopen jaren stopten het Finse pretpark Särkänniemi en het Franse pretpark Parc Astérix al met hun dolfijnenshows.

Meer Kolmården
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be