Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Dolfinarium

Steeds meer politieke druk op Dolfinarium: 'Intrekken vergunning niet uitgesloten'

03-03-2021, 14.46 uur | Reacties

Steeds meer partijen in de Tweede Kamer zijn kritisch over het Dolfinarium in Harderwijk. In het verleden stond vooral de Partij voor de Dieren (PvdD) bekend als een tegenstander van het Gelderse dierenpark. Nu durven ook GroenLinks, D66, 50Plus openlijk te spreken over een mogelijke sluiting.

Afgelopen najaar kwam een vernietigend rapport naar buiten van de Visitatiecommissie Dierentuinen. Daaruit bleek dat sommige verblijven en shows in het Dolfinarium niet voldoen aan de Europese dierentuinrichtlijnen. Bovendien had de commissie veel kritiek op het ontbreken van een educatieve boodschap.

De PvdD liet vervolgens weten dat de maat vol is. "Er is te veel structureel mis in het Dolfinarium om nog te kunnen verantwoorden dat dit park openblijft", reageerde kamerlid Frank Wassenberg.

Verbeteringen
GroenLinks, D66 en 50Plus willen het park nog wel de kans geven om verbeteringen door te voeren, blijkt uit een rondgang van dagblad de Stentor. Wanneer dat niets oplevert, is een sluiting een optie.

"Als er geen significante vooruitgang wordt geboekt, moeten de volgende stappen worden bezien", vertelt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot aan de krant. "Het intrekken van de vergunning is als vervolgstap niet uitgesloten als echt blijkt dat het welzijn van de dieren niet geborgd kan worden."

Entertainment
Een woordvoerder van GroenLinks vindt dat het Dolfinarium "een andere koers zal moeten varen". "Wij zijn niet per definitie tegen dolfinaria, maar de regels moeten worden nageleefd en we zijn tegen entertainment met wilde dieren." Blijft die nieuwe koers uit, dan wil GroenLinks dat het Dolfinarium dichtgaat.

50Plus sluit zich daarbij aan. Als het park zich niet aan de richtlijnen houdt "dan moet het dicht", zegt een voorlichter. De VVD is coulanter. Die partij wil een nieuwe inspectie afwachten alvorens te spreken over "gepaste vervolgstappen". Voor het CDA is een sluiting ook nog niet aan de orde. "Maar we zien graag dat het park er alles aan doet om aan de eisen te voldoen en werk te maken van dierenwelzijn."

Bezuinigd
De toekomst van het Dolfinarium ziet er niet rooskleurig uit. Vorig jaar gaf de directie al toe dat er door de coronacrisis voorlopig geen geld is voor grote investeringen in aanpassingen en verbeteringen. "Er is de afgelopen periode veel bezuinigd op allerlei vlakken, maar er moet meer gebeuren om het hoofd boven water te houden", luidde de reactie op het rapport.

Reacties