Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
DierenPark Amersfoort

DierenPark Amersfoort schiet ontsnapte chimpansees dood: 'Zwarte dag'

03-11-2020, 12.00 uur

In DierenPark Amersfoort is vanmorgen rond 10.30 uur paniek uitgebroken toen twee chimpansees ontsnapt bleken te zijn. Het park sprak op social media over "een ontsnapping die mogelijk gevaar op kan leveren voor bezoekers". Daarom zijn beide apen uiteindelijk doodgeschoten.

Nadat de ontsnapping aan het licht kwam, werd het park onmiddellijk gesloten. Aanwezige bezoekers werden in eerste instantie verzameld in de gebouwen, blijkt uit berichten op social media. Rond 11.30 uur was de situatie onder controle. De dierentuin blijft de rest van de dag dicht.

Er vielen geen gewonden. "Om een verdere escalatie te voorkomen, zijn deze twee mannelijke chimpansees doodgeschoten", staat in een verklaring. "Wij betreuren deze gebeurtenis enorm." Het management had naar eigen zeggen geen keus omdat de dieren "imponerend gedrag" vertoonden. "Dat kan voor een gevaarlijke situatie zorgen."

Menselijke fout
Een verdoving was ook geen optie, omdat het effect daarvan pas na ongeveer een kwartier merkbaar is bij een chimpansee. De ontsnapping kon vermoedelijk gebeuren door een menselijke fout bij het afsluiten van de verblijven. "De komende dagen wordt er nader onderzoek gedaan naar de oorzaak. Op dit moment hebben we wel geconstateerd dat er geen technische mankementen zijn aan het verblijf."

De twee overleden chimpansees heten Mike en Karibuna. "Ze maken al zeer lange tijd deel uit van de chimpanseegroep in ons park." Medewerkers en bezoekers krijgen slachtofferhulp aangeboden. "Het is een zwarte dag voor DierenPark Amersfoort."

Meer DierenPark Amersfoort
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad Hart van Nederland Editie NL ANP BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be