Disneyland Paris

Walt Disney Studios in Parijs afgekraakt in nieuwe documentaire

29-11-2019, 22:31 uur | Reacties

Een documentaire over de geschiedenis van Disney-parken heeft geen goed woord over voor het Walt Disney Studios Park in Parijs. In een nieuwe aflevering van de documentairereeks The Imagineering Story wordt het tweede Europese Disney-park tot de grond toe afgebrand, nota bene door hooggeplaatste Disney-medewerkers.

Het Walt Disney Studios Park opende in 2002, tien jaar na de opening van het aangrenzende Disneyland Park. "Ons tweede park in Parijs kwam voort uit noodzaak", vertelt creatief leider Daniel Jue. "Het was daarom zo snel en goedkoop mogelijk gemaakt." Disney had een afspraak met de Franse overheid: als het park niet gebouwd zou worden, zou men de grond kwijtraken.


ZIE OOK: 'Walt Disney Studios-pretpark in Disneyland Paris is volkomen mislukt'

Dat zorgde voor een onafgewerkt en ongeïnspireerd park met veel te weinig attracties. Disney had in Amerika net het pretpark California Adventure geopend, dat zeer slecht ontvangen werd. "Maar California Adventure zag er geweldig uit vergeleken met het tweede park van Parijs", verzucht voormalig creatief manager Bruce Vaughn.

Stel magazijnen
Vaughn herinnert zich nog hoe hij werd rondgeleid door Walt Disney Studios Park, na sluitingstijd. "Ik zei: 'Dit lijkt wel backstage.' Het zijn een stel magazijnen." De kale loodsen zouden voor een studiosfeertje moeten zorgen. "Er was het idee dat mensen erin zouden trappen. Het is alsof je jezelf overhaalt dat gasten overal intrappen."

Maar bezoekers vertrokken teleurgesteld. De inkomsten van Disney holden achteruit. Het Walt Disney Studios Park werd niet alleen het kleinste Disney-park ooit gebouwd, maar ook het minst bezochte. Nu - bijna achttien jaar later - ligt er eindelijk een plan op tafel voor een ingrijpende revisie.

Disney+
De één uur durende aflevering van The Imagineering Story is vanaf vandaag te zien op streamingdienst Disney+. In de derde aflevering werd de geschiedenis van het Disneyland Park al uiteengezet, inclusief de financiële problemen die daarbij kwamen kijken.

ZIE OOK: Disneyland Paris investeert 2 miljard euro in gigantische uitbreiding met Marvel, Frozen en Star Wars

Reacties