Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Walibi Holland

Website Walibi Holland gekraakt: journalist regelt entreekaarten voor 50 eurocent

21-10-2019, 18.17 uurBeeld: DeLaVrie Media

Het is een journalist van RTL Nieuws gelukt om de website van Walibi Holland te hacken. Hij kreeg het vanmiddag voor elkaar om nagenoeg gratis tickets te scoren voor het pretpark. Walibi heeft het lek inmiddels gedicht, meldt een woordvoerster aan Looopings.

Techjournalist Daniël Verlaan meldde op Twitter dat hij twee kaartjes geregeld had. "Benieuwd of ze dreigen mij ook voor de rechter te slepen", grapte hij, verwijzend naar een rel over een datalek van afgelopen week. Walibi-directrice Mascha van Till dreigde toen met aangifte tegen een ontwikkelaar die het lek op het spoor kwam. Uiteindelijk is ze niet naar de politie gestapt.

De journalist vond de fout in het bestelproces, waar niet werd gecontroleerd welk cijfer er werd ingevuld bij het aantal tickets. Door een negatief getal in te voeren - zoals -2 - werd de prijs van deze twee kaarten van het totaalbedrag afgehaald. Zo hoefden klanten bijvoorbeeld nog maar 50 eurocent af te rekenen.

Code
Kort nadat Verlaan zijn bevindingen bij Walibi neerlegde, kon het probleem verholpen worden. "Het ging om twee systemen die met elkaar communiceren, waarbij een code niet klopte", zegt de voorlichtster. "Een klein foutje dus. We hebben het snel kunnen oplossen."

De journalist zal in ieder geval niet voor de rechter gesleept worden, aldus de woordvoerster. "We zijn hem dankbaar dat hij het heeft aangestipt." Hoe denkt Walibi zelf over het grote aantal ICT-blunders van de afgelopen dagen? "Er zijn inderdaad wat uitdagingen met onze website, maar we zijn ermee bezig."

Dept
De website van Walibi is gebouwd door internetbedrijf Dept uit Amsterdam. Looopings heeft de firma vanmiddag om commentaar gevraagd, maar er kwam geen reactie.

Meer Walibi Holland
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be