Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Walibi Holland

Directrice Walibi Holland trekt keutel in: toch geen aangifte tegen 'hacker'

18-10-2019, 11.01 uur | Reacties

De directrice van Walibi Holland gaat toch geen aangifte doen tegen ontwikkelaar Jan van Kampen, die het pretpark confronteerde met een datalek. Maandag liet Walibi-bazin Mascha van Till weten dat ze dezelfde dag nog naar de politie zou stappen om aangifte te doen van afpersing. In haar ogen werd het pretpark gechanteerd door de 'hacker'.

Van Kampen ontdekte dat verkoopcijfers van het pretpark gewoon openbaar op internet stonden. Hij stelde voor om de bedrijfsgevoelige gegevens die hij had gevonden niet te publiceren, in ruil voor vier vrijkaarten. Directrice Van Till mailde vervolgens persoonlijk terug: "Walibi laat zich niet chanteren. U zult dus geen tickets van ons ontvangen. Begin van dit jaar niet, nu niet, en volgend jaar ook niet. U hoeft ons dus niet weer te mailen. Wij zullen wel aangifte tegen u doen vandaag."

De ontwikkelaar reageerde daarop verbaasd, omdat hij eerder dit jaar wél goed contact gehad met Walibi. Een ICT-manager van het attractiepark had hem zelfs uitgenodigd om langs te komen. Diegene stond wel achter de deal met vrijkaartjes. Dat contact is uiteindelijk doodgebloed.

Excuses
In een open brief op zijn website schreef Van Kampen dinsdag dat het nooit de bedoeling was om iets te eisen. "Als jullie het echt opvatten als afpersen, dan heb ik jullie iets aangedaan wat helemaal niet mijn bedoeling is", aldus de ontwikkelaar. "Dan bied ik daar graag m'n excuses voor aan."

Na het lezen van de brief heeft Van Till naar eigen zeggen besloten om toch geen aangifte te gaan doen. Wel blijft ze kritisch. Haar mail aan Van Kampen eindigt met de tekst: "Echter, de politie is volledig op de hoogte en aangifte vindt na een volgende keer wel degelijk plaats. Wij gaan ervan uit dat het zover niet komt."

Smaad of laster
Erg kinderachtig, vindt Van Kampen. "Deze manier van communiceren, waar nul sympathie, zelfreflectie of relativering in zit, staat me helemaal niet aan", meldt hij op Twitter. "Ik word behandeld als een kind van 12. 'De politie is volledig op de hoogte', kom op zeg." Hij baalt bovendien dat zijn naam nu in verband wordt gebracht met afpersing - in zijn ogen onterecht. "Ik vraag me af of er sprake zou kunnen zijn van smaad of laster", vertelt hij aan Looopings.

Een woordvoerster van Walibi Holland bevestigt tegenover Looopings dat er toch geen aangifte zal worden gedaan. Volgens haar viel het pretpark met name over de toon en stijl van de ontvangen mails. "In de mail die we aan de heer Van Kampen hebben gestuurd, geven we daar meer uitleg over. We hebben zijn excuses geaccepteerd en hopen dat de kous daarmee af is."

Meer Walibi Holland