Koninklijke Burgers' Zoo

Directeur vertelt: Burgers' Zoo was bijna failliet

07-10-2019, 01.03 uur | Reacties

De toekomst van de bekende dierentuin Burgers' Zoo heeft een tijdlang op losse schroeven gestaan. Dat vertelt directeur Alex van Hooff (48) in een interview. In 2008 kampte het Arnhemse dierenpark met zware financiële problemen, waardoor een faillissement op de loer lag.

Van Hooff nam het park in 2004 over van zijn vader Antoon van Hooff, die in dat jaar op 66-jarige leeftijd plotseling overleed. Op dat moment was de dierentuin bezig met een enorm bouwproject, met onder meer themadeel Burgers' Rimba, nieuwe stallen en een congrescentrum. Met de forse uitbreiding was tientallen miljoenen euro's gemoeid. Het verhaal liep bijna verkeerd af.


ZIE OOK: Dolfinarium trots: voor het eerst in jaren geen verlies

"Het binnen budget blijven bij bouwprojecten is niet de sterkste kant van onze organisatie", geeft Van Hooff toe in gesprek met de podcast Zoo Inside. Tegelijkertijd liepen de bezoekersaantallen terug vanwege de dood van vader Van Hooff. "Mijn vader zorgde voor heel veel publiciteit. Dus aan de ene kant hadden we minder aandacht - het was moeilijker om bezoekers te trekken - en aan de andere kant gaven we te veel uit."

Kantje boord
Dat zorgde in 2008 voor een penibele financiële situatie, zeker toen de rekening van het bouwbedrijf betaald moest worden. "Maar de bank wilde niet financieren." Samen met de raad van advies concludeerde Van Hooff vervolgens dat het bedrijf beter anders ingericht kon worden. "En toen zijn we ook wat minder gaan investeren. De factuur hebben we af kunnen lossen. Het was echt kantje boord."

De problemen vielen samen met de kredietcrisis in Nederland. Toch steekt de Burgers'-directeur liever de hand in eigen boezem. "Dat wij te veel hadden uitgegeven, dat kwam echt door onszelf. Gelukkig hebben we na 2008 de leningen bij de bank verder kunnen aflossen. En we hebben meer mogelijkheden gekregen om te blijven vernieuwen."

ZIE OOK: Wildlands Emmen houdt vast aan 'tijdelijke' directeur

Reacties