Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Video: Efteling-fans vieren feest bij allerlaatste ritje in de Bob

02-09-2019, 02.53 uur

Honderden Efteling-fans hebben zondagavond op feestelijke wijze afscheid genomen van de Bob. Zij kregen de kans om nog één laatste ritje te maken in de iconische attractie. Om klokslag 20.00 uur ging de ingangspoort van de ruim 34 jaar oude bobsleebaan definitief dicht.

Zo'n twintig minuten later stapten de laatste bezoekers in de bobbaan. Acht medewerkers van de Bob werden vervolgens in het zonnetje gezet tijdens een muzikaal evenement, gepresenteerd door volkszanger Jürgen Freilich. Als kers op de taart mochten zij het laatste bemande Bob-ritje ooit maken.

De allerlaatste ronde vond om 20.35 uur plaats, onder grote belangstelling van cameraploegen en fotografen. Twee oudgedienden zaten achter de knoppen, terwijl hun zes collega's plaatsnamen in het karretje. Freilich bracht speciaal voor hen voor de laatste keer zijn afscheidslied ten gehore. Honderden aanwezige fans zongen vanaf een afstandje uit volle borst mee.

Voorzitter
De sluiting van de Bob betekent waarschijnlijk ook het einde van het geliefde Efteling-personage Jürgen Freilich. Hij verzorgde sinds 2007 regelmatig optredens in het park, de laatste paar jaar als "voorzitter van Bobslee-vereniging De Steenbok". Daarmee ontpopte hij zich als de officieuze mascotte van de attractie. Freilich is een typetje van entertainer René Peters.

De Bob - een investering van 7,5 miljoen gulden (3,4 miljoen euro) - opende op 4 april 1985. Men koos destijds voor een twintig meter hoge standaardattractie van de Zwitserse fabrikant Intamin, waarbij de karretjes los door de baan gleden. Wat de Bob ook bijzonder maakte, is dat er geen minimumlengte gold. Kinderen die zelfstandig konden lopen, mochten instappen. Efteling-ontwerper Ton van de Ven ontwierp het Zwitserse stationsgebouw. Volgens de Efteling hebben de bobs in de loop der jaren 6,5 miljoen kilometer afgelegd, met een topsnelheid van 60 kilometer per uur.

Lawaai
Halverwege de jaren negentig maakte de directie plannen om de Bob af te breken vanwege geluidsoverlast. Efteling-technicus Lex Lemmens kwam met een oplossing: hij liet speciale rubberen wieltjes produceren die minder lawaai maakten. In 2005 zijn de originele voertuigen vervangen door nieuwe exemplaren. De huidige huisstijl stamt uit 2012.

De afbraak van de 524 meter lange bobbaan begint vandaag. Allereerst worden de bobs uit de baan getakeld. De rest van de maand staat in het teken van het slopen van de constructie en het weghalen van de oude fundering. In oktober wordt gestart met het aanbrengen van de nieuwe fundering. Dan verrijst ook de ruwbouw van het stationsgebouw.

Botsing
De Bob moet het veld ruimen omdat de baan versleten is. Opknappen of opnieuw opbouwen is geen optie: leverancier Intamin produceert het attractietype niet meer. De afgelopen jaren was steeds vaker te merken dat de Bob zijn beste tijd heeft gehad. Zo werkten de remmen niet goed meer bij regen. Dat zorgde af en toe voor een botsing in het station.

Op de plek van de Bob opent in het voorjaar van 2020 de dubbele familieachtbaan Max & Moritz. Begin volgend jaar begint de bouw van de vervanger. "Daarna is het tijd om de attractie te testen, de show te programmeren en de attractiemedewerkers te trainen", vertelt een woordvoerster. Het project kost 15 miljoen euro.Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be