Liseberg

Probleem in Zweeds pretpark: bezoekers doen Hitlergroet

22-07-2019, 21:42 uur | Reacties

Een groot pretpark in Zweden heeft steeds meer last van ongemanierde bezoekers. Sinds april werd al veertig keer vastgesteld dat jongeren een Hitlergroet brengen in attracties, op plekken waar actiefoto's gemaakt worden. In acht gevallen werd de politie ingeschakeld, vertelt parkmanager Fredrik Löfgren aan Zweedse media.

De nazigroet komt het vaakst voorbij bij lanceerachtbaan Helix en waterbaan FlumeRide. "Dit gedrag kunnen we simpelweg niet tolereren", aldus de manager. "Het is een serieuze misdaad. Daarom kunnen onze bewakers de politie erbij roepen."


ZIE OOK: Ophef over actiefoto met Hitlergroet in Europa-Park

Volgens adjunct-directrice Tina Resch kennen veel kinderen de betekenis van de Hitlergroet niet. Meestal zijn de daders 13 tot 16 jaar oud. Als betrapte bezoekers te jong zijn om te vervolgen, worden de ouders ingelicht. Ook moeten ze het park verlaten. Als ze een abonnement hebben, wordt die tot nader order geblokkeerd.

Beledigend
Het management hoopt dat jongeren gaan inzien dat de Hitlergroet anno 2019 nog steeds beledigend én strafbaar is. Löfgren: "Het is en blijft een haatmisdrijf. We willen laten zien dat we dit heel erg serieus nemen."

Liseberg is het op één na grootste pretpark van Scandinavië, met ruim drie miljoen bezoekers per jaar.

ZIE OOK: Naamgever van nieuw hotel Phantasialand was nazi-sympathisant

Reacties