Attractiepark Toverland

Toverland ruziet met Belastingdienst over parkeerkaartjes

04-07-2019, 19.11 uur | Reacties

Attractiepark Toverland heeft het aan de stok met de Belastingdienst. Jean Gelissen, de eigenaar van het Limburgse pretpark, vindt dat parkeerkaartjes vallen onder het lage btw-tarief van 9 procent - eerder 6 procent. De Belastingdienst wil echter dat pretparken 21 procent btw betalen over verkochte parkeertickets.

De vraag is of parkeren gezien wordt als een losse activiteit óf als een verlengstuk van een dagje pretpark. Voor entreekaartjes voor attractieparken geldt namelijk het lage btw-tarief, maar voor parkeren normaal gesproken niet. Na een slepende zaak is Gelissen in het gelijk gesteld over één aangevochten maand uit 2015.


ZIE OOK: Efteling baalt van 21 procent btw op parkeerkaarten

Daarbij gaat het om 18.000 euro: het verschil tussen het hoge en lage btw-tarief van die specifieke maand. De uitspraak zou betekenen dat Toverland uiteindelijk een flinke som geld terugkrijgt. Volgens De Telegraaf zou dat bedrag uit kunnen komen op zo'n 1 miljoen euro.

Gewonnen
Toch wordt Gelissen voorlopig niet rijker door de gewonnen rechtszaak. De Belastingdienst heeft al aangekondigd in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. Wat de uitkomst ook wordt: het parkeertarief van Toverland - nu 10 euro - wordt niet verlaagd. "Wellicht dat we een prijsverhoging voor het park achterwege laten", vertelt de Limburgse ondernemer aan De Telegraaf.

Naast Toverland speelden bij de Efteling en Attractiepark Slagharen de afgelopen jaren vergelijkbare zaken. Toen werd er geoordeeld in het voordeel van de Belastingdienst.

ZIE OOK: Attractiepark Slagharen protesteert tegen btw-tarief parkeerkaarten

Reacties