Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Efteling kiest voor 'slimme' prullenbakken die afval kunnen herkennen

27-06-2019, 23.02 uur

In de Efteling zijn vanaf deze week 'slimme' prullenbakken te vinden. Op twee plekken in het attractiepark staan opvallende groene kasten waar plastic flesjes ingeleverd kunnen worden. Bijzonder is dat de inzamelingsmachines verschillende soorten flesjes kunnen herkennen.

Zo bepaalt de machine na het scannen van een flesje in welke interne afvalbak de drankverpakking gegooid wordt. "Flesjes die recyclebaar zijn worden verwerkt tot grondstof voor nieuwe flesjes", legt een woordvoerster uit. "Dit heeft onder andere met de kleur en het materiaal te maken." Het gaat om een proef in samenwerking met Coca-Cola.

De automaten zijn te vinden bij horecacomplex Station de Oost en bij snackrestaurant De Steenbok. Ze zijn nauwelijks gedecoreerd. De Efteling koos voor grote groene gevaartes die behoorlijk uit de toon vallen bij de omgeving. "Duurzaamheid is nu eenmaal niet altijd mooi om te zien", reageert de voorlichtster. Volgens haar hebben Efteling-bezoekers steeds vaker behoefte om afval te scheiden. "Net als thuis. Daar geven wij graag gehoor aan."

Restafval
15 tot 20 procent van het afval in de prullenbakken van de Efteling bestaat nu uit plastic flesjes. De nieuwe apparaten kunnen ongeveer zeshonderd flesjes innemen tot ze vol zijn. Wanneer er ander afval in de machine terechtkomt, belandt dat automatisch in een speciale restafvalbak.

Opvallend genoeg staan op dezelfde twee locaties sinds februari al twee andere afvalbakken voor lege petflesjes. Die blijven vooralsnog gewoon bestaan. "De resultaten zijn daar wisselend. Er wordt door onze gasten helaas ook nog best veel restafval in deze bakken gegooid."

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be