Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Kermis

Boetes van duizenden euro's na ongeluk met reuzenrad

12-06-2019, 16.21 uur

Twee Belgische kermisexploitanten moeten boetes van duizenden euro's betalen vanwege een ongeluk met een reuzenrad. In september 2016 raakte een Nederlandse medewerker zwaargewond bij het afbreken van reuzenrad Roue de Paris in de Belgische badplaats Nieuwpoort.

Tijdens het afbreken van de kermisattractie schoot een stalen kabel los, waardoor het rad heen en weer begon te zwiepen. Twee Roemeense medewerkers zaten op dat moment vast in de constructie. Een Nederlander die op de grond stond, moest van een platform springen om het gevaarte te ontwijken. Hij liep daarbij ernstige verwondingen op.

Volgens de rechter was er sprake van serieuze nalatigheden. "Het materiaal vertoonde gebreken en van enig veiligheidsbeleid was geen sprake", luidde het oordeel in de rechtszaal.

Maatregelen
Inmiddels zijn er maatregelen genomen om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen. Zo werd er geïnvesteerd in nieuw materieel. Ook krijgen medewerkers nu een speciale opleiding voor werken op de grote hoogte. Desondanks moeten de twee uitbaters geldboetes betalen van respectievelijk 6000 euro en 2400 euro.

Eén van de twee exploitanten - een 37-jarige man uit Destelbergen - werd in 2007 en 2015 ook al veroordeeld voor arbeidsongevallen bij zijn attracties.

Meer kermis
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be