Wanneer gaan de pretparken weer open? Check looopings.nl/open voor alle data.
Disneyland Paris

Disney doneert via omweg geld aan Europese politieke partij

16-05-2019, 09:34 uur | Reacties

The Walt Disney Company, de eigenaar van Disneyland Paris, houdt zich bezig met de Europese politiek. Het Amerikaanse entertainmentbedrijf doneerde dit jaar 18.000 euro aan de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) in het Europees Parlement. Daarbij zijn ook de Nederlandse partijen VVD en D66 aangesloten.

Dat meldt nieuwssite Follow the Money. De site spreekt over "dubieuze donaties" en "buitenlandse inmenging" in de Europese politiek. Dat een Europese partij geld krijgt van een Amerikaans bedrijf is opvallend. Sinds 2018 is het voor Europese partijen en hun denktanks namelijk verboden om geld aan te nemen van buiten de Europese Unie.


ZIE OOK: Disneyland Paris maakt voor het eerst in tien jaar winst

Disney weet die regels te omzeilen door sindsdien geld te storten via het Disney-kantoor in Belgiƫ, officieel 'The Walt Disney Company (Benelux) BVBA'. Naast ALDE ontving ook de politieke stichting Wilfried Martens Centre for European Studies via een omweg geld van Disney. Het Nederlandse CDA is bij die stichting aangesloten.

Geen commentaar
The Walt Disney Company en het Belgische kantoor hebben niet gereageerd op verzoeken om commentaar. Hoewel het CDA in het Nederlandse kabinet stelling neemt tegen buitenlandse inmenging in de politiek, laat de partij weten geen probleem te hebben met de gang van zaken in het Europees Parlement.

Alliantie ALDE vindt het zelf ook geen enkel probleem om geld aan te nemen van Disney, zelfs als het bedrijf Amerikaans is. "Het is ook duidelijk dat ze takken en uitgebreide inkomstenverwervende activiteiten hebben in de EU, zoals Disney met zijn pretpark nabij Parijs", luidt de uitleg.

ZIE OOK: Disney neemt 21st Century Fox over: wat betekent dat voor Disneyland Paris?

Reacties