Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Disneyland Paris

Disney doneert via omweg geld aan Europese politieke partij

16-05-2019, 09.34 uur

The Walt Disney Company, de eigenaar van Disneyland Paris, houdt zich bezig met de Europese politiek. Het Amerikaanse entertainmentbedrijf doneerde dit jaar 18.000 euro aan de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) in het Europees Parlement. Daarbij zijn ook de Nederlandse partijen VVD en D66 aangesloten.

Dat meldt nieuwssite Follow the Money. De site spreekt over "dubieuze donaties" en "buitenlandse inmenging" in de Europese politiek. Dat een Europese partij geld krijgt van een Amerikaans bedrijf is opvallend. Sinds 2018 is het voor Europese partijen en hun denktanks namelijk verboden om geld aan te nemen van buiten de Europese Unie.

Disney weet die regels te omzeilen door sindsdien geld te storten via het Disney-kantoor in België, officieel 'The Walt Disney Company (Benelux) BVBA'. Naast ALDE ontving ook de politieke stichting Wilfried Martens Centre for European Studies via een omweg geld van Disney. Het Nederlandse CDA is bij die stichting aangesloten.

Geen commentaar
The Walt Disney Company en het Belgische kantoor hebben niet gereageerd op verzoeken om commentaar. Hoewel het CDA in het Nederlandse kabinet stelling neemt tegen buitenlandse inmenging in de politiek, laat de partij weten geen probleem te hebben met de gang van zaken in het Europees Parlement.

Alliantie ALDE vindt het zelf ook geen enkel probleem om geld aan te nemen van Disney, zelfs als het bedrijf Amerikaans is. "Het is ook duidelijk dat ze takken en uitgebreide inkomstenverwervende activiteiten hebben in de EU, zoals Disney met zijn pretpark nabij Parijs", luidt de uitleg.

Meer Disneyland Paris
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be