Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Plopsa Station Antwerp

Overdekt pretpark Antwerpen in financiële problemen: toekomst onzeker

06-05-2019, 17.19 uur

Het overdekte pretpark Comics Station in Antwerpen zit in financiële problemen. Dat melden verschillende ingewijden aan Looopings. Het attractiepark, gelegen in treinstation Antwerpen-Centraal, opende twee jaar geleden. Vanwege tegenvallende bezoekersaantallen en hoge kosten kampt het bedrijf met veel schulden. Om een faillissement te voorkomen, wordt er nu gezocht naar een overnamekandidaat. Voorlopig blijft het park open.

Achter de schermen rommelt het al langer bij Comics Station, vertellen betrokkenen. De oorspronkelijke directeur Wim Hubrechtsen werd al in het openingsjaar opgevolgd door Didier Van Weyenberge, maar ook hij heeft inmiddels zijn ontslag ingediend. Ook de financieel manager, de operationeel manager, de marketingmanager, de businessmanager en de boekhoudster zijn opgestapt.

Officieel heeft Comics Station dus geen parkdirecteur meer. De leegloop werd opgevangen door een extern bedrijf in te huren: het Vlaamse productiehuis Marmalade, dat zelf ook berucht is om financiële problemen en wanbetaling. Marmalade-marketingmanager Lieve Hendriks treedt naar eigen zeggen op als woordvoerster van Comics Station. Ze vertelt dat haar directeur Yoshi Aesaert de rol van algemeen manager verzorgt.

Investeringen
Ondertussen stuurt de raad van bestuur van Comics Station aan op een overname. Er zouden al enkele kandidaten in beeld zijn. Het is de bedoeling dat de nieuwe eigenaar ook de schulden van het park overneemt. Op die manier wordt een faillissement afgewend en gaan niet alle investeringen verloren. Wat er na een eventuele overname met de locatie gaat gebeuren, is afwachten. Mogelijk wordt het pretpark omgebouwd tot iets anders.

Mocht het niet tot een overname komen, dan lijkt een faillissement onafwendbaar. Schuldeisers rammelen ondertussen aan de poorten van Comics Station. Er komt stelselmatig te weinig geld binnen om alle leveranciers op tijd te betalen. Ook de schulden op de lange termijn zijn een blok aan het been van het bedrijf.

Betaalachterstanden
Volgens woordvoerster Hendriks zijn er echter "geen echte problemen". "We hebben wel wat betaalachterstanden, maar er zijn meer bedrijven die dat hebben", zegt ze in gesprek met Looopings. "We bestaan nog altijd en het park gaat nog gewoon open." Over een mogelijke overname is bij de voorlichtster niks bekend. "Daarover is mij niets verteld. Maar aandeelhouders hebben natuurlijk regelmatig contact met andere partijen."

Ondanks alle interne worstelingen blijft het Antwerpse attractiepark tot nader order dus gewoon geopend. Er worden online nog tickets verkocht voor data tot en met 1 september 2019. In de online kalender staan alle openingsdagen in de zomermaanden aangeduid als 'Rustig'. Een entreekaartje kost 19,50 euro op internet en 21,50 euro aan de kassa.

Kapitaalverhoging
Tot nu toe speelde Comics Station in publicaties steeds mooi weer. In persberichten werd de afgelopen jaren meermaals benadrukt dat men juist erg tevreden was over de bezoekersaantallen. Toch vertellen ingewijden dat er ook vorig jaar al financiële problemen waren. De raad van bestuur ging toen noodgedwongen over tot kapitaalverhoging.

Het verhaal van Comics Station heeft veel weg van de geschiedenis van het overdekte pretpark Yumble in Roermond, dat in 2015 al na enkele maanden failliet ging. Ook daar ontstonden financiële problemen door lage bezoekersaantallen. Een doorstart bleek niet mogelijk. Toenmalig Comics Station-directeur Wim Hubrechtsen beweerde in 2017 nog dat het Antwerpse park niet zou eindigen zoals Yumble.

13 miljoen
Comics Station staat in het teken van Belgische stripfiguren als De Smurfen, Lucky Luke, Suske en Wiske, Jommeke en Urbanus. De belangrijkste attracties zijn een interactieve darkride, een 4D-bioscoop, een drop tower, een funhouse, botsauto's en een enorme glijbaan. In eerste instantie rekenden de initiatiefnemers op 250.000 bezoekers per jaar. Hoeveel er dat vorig jaar waren, is niet bekendgemaakt. De bouw kostte 13 miljoen euro.Meer Plopsa Station Antwerp
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad Hart van Nederland Editie NL ANP BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be