Pairi Daiza

Protest tegen ijsberen in grootste dierentuin van de Benelux

16-06-2019, 20:56 uur | Reacties

Tientallen dierenactivisten hebben vanmiddag geprotesteerd tegen de komst van ijsberen naar de grootste dierentuin van de Benelux. Het Belgische dierenpark Pairi Daiza wil komend najaar enkele ijsberen verwelkomen. Verschillende dierenrechtenorganisaties zijn daar fel op tegen.

Op een toegangsweg richting Pairi Daiza stonden betogers met protestborden en spandoeken. Sommige droegen een ijsberenkostuum. Volgens de initiatiefnemers waren er tweehonderd mensen op de been. De lokale politie houdt het op ongeveer tachtig personen. Het protest verliep rustig: de deelnemers mochten van de gemeente alleen demonstreren als ze het verkeer niet zouden verstoren.


ZIE OOK: Politicus: 'IJsberen horen niet in dierentuinen thuis'

De activisten vinden dat ijsberen niet in gevangenschap thuishoren. In het wild kunnen ze vele tientallen kilometers per dag reizen, terwijl ze in dierentuinen veroordeeld zijn tot één verblijf. Bovendien zou het Belgische klimaat niet geschikt zijn voor de dieren.

Uitsterven
Volgens een woordvoerder van Pairi Daiza worden de dieren echter goed behandeld. "Ze krijgen bij ons tien keer de ruimte die wettelijk verplicht is", luidt de uitleg. Bovendien dreigt de ijsbeer uit te sterven in het wild, aldus de voorlichter. "Als wij niet investeren in kwalitatief hoogwaardige verblijven, is de ijsbeer ten dode opgeschreven."

In de Benelux worden nu al ijsberen gehouden door Ouwehands Dierenpark in Rhenen, Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, Dierenrijk in Nuenen, AquaZoo in Leeuwarden, Wildlands in Emmen en safaripark Le Monde Sauvage in de Belgische plaats Aywaille.ZIE OOK: Zo duur is overnachten in de grootste dierentuin van de Benelux

Reacties