Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Kermis

Grote zorgen over veiligheid van kermis in Gelderland

15-04-2019, 16.49 uur

De brandweer maakt zich grote zorgen over de kermis in de Gelderse plaats Eibergen. Omdat de pleinen vol met attracties en kramen staan, kunnen hulpdiensten in het geval van calamiteiten niet in de buurt komen. Dat meldt dagblad Tubantia. Toch ziet de burgemeester geen aanleiding om in te grijpen.

In eerste instantie beloofde de gemeente dat het hele centrum bereikbaar zou zijn voor hulpdiensten. De brandweer kwam afgelopen weekend zelf tot een andere conclusie. "Als er een brand ontstaat in één van de panden of als er een incident gebeurt met één van de attracties, komt een reddingsvoertuig er met geen mogelijkheid bij", vertelt commandant Chris Woithon.

Volgens hem staan de attracties en kramen veel te dicht op elkaar en de omliggende panden. Ook buurtbewoners en winkeliers hebben hun bedenkingen. "Je hoeft geen geleerde te zijn om te zien dat een reddingsvoertuig nergens terecht kan. Dit moet echt anders."

Vergunning
Als burgemeester Joost van Oostrum met de kwestie geconfronteerd wordt, reageert hij als volgt: "Ja, en? Wij hebben een vergunning afgegeven gebaseerd op advies van de veiligheidsregio. Die geeft aan dat dit wel kan." Een woordvoerster van de veiligheidsregio laat desgevraagd weten dat de gemeente zelf verantwoordelijk is voor het afgeven van de vergunning. "Wij geven alleen een advies op basis van hoe het ons wordt aangeleverd."

Op de plattegrond van het kermisterrein was alleen een feesttent ingetekend, geen attracties. Een voorlichtster van de gemeente geeft aan dat kermisexploitanten zelf mogen bepalen waar ze hun attractie precies neerzetten. Burgemeester Van Oostrum: "Ik vind de situatie niet zo gevaarlijk om de kermis af te laten breken."

Meer kermis
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be