Wanneer gaan de pretparken weer open? Check looopings.nl/open voor alle data.
Disneyland Paris

Ophef over 'homofobe' rappers bij hiphop-evenement in Disneyland Paris

08-04-2019, 12:54 uur | Reacties

De aankondiging van een groot hiphop-feest in Disneyland Paris heeft veel commotie veroorzaakt. In het Walt Disney Studios Park vindt op 7 en 8 juni het evenement Hip Hop Live Experience plaats, met verschillende zangers en rappers. Veel Disney-fans zijn niet te spreken over de uitgenodigde artiesten.

Zo heeft Disneyland onder meer Black M en Maître Gims uitgenodigd, bekend van de rapformatie Sexion d'Assaut. De groep is omstreden vanwege homofobe teksten in verschillende nummers. "Ik denk dat het hoog tijd is dat de flikkers sterven", luidt bijvoorbeeld de songtekst van 'On t'a humilié'. "Snijd hun penis af, laat ze doodgaan."


ZIE OOK: Voor het eerst officieel homo-evenement in Disneyland Paris

In het nummer 'Cessez le feu' is te horen: "Waar is de tijd gebleven dat homo's het stiekem met elkaar deden? Nu lopen ze door de stad gehuld in regenbogen." Wie het nummer 'Oh mais vous aussi' opzet, hoort: "Er zijn te veel homo's die van elkaar houden en trouwen." In een interview gaven de artiesten later aan dat ze inderdaad "100 procent homofoob zijn en ervoor uitkomen". Homoseksualiteit noemden ze "een onwenselijke afwijking".

Magical Pride
Op social media en Franse Disney-fora wordt steen en been geklaagd over de beslissing om de rappers binnen te halen. Opvallend genoeg is exact hetzelfde podium in hetzelfde park een week vóór het hiphop-feest het toneel van homo-evenement Magical Pride.

"Disney zou geen homofoben en seksisten moeten inhuren, punt", zegt een Twitter-gebruiker die zich Major Goofs noemt. "Zien jullie nu hoe Disney totaal geen rekening houdt met homo's?", reageert een ander. "Disneyland gebruikt de homogemeenschap als melkkoeien", foetert een gebruiker van internetforum Disney Central Plaza. "Waar slaat het op om een evenement te organiseren dat draait om tolerantie, om een week later de rode loper uit te rollen voor homofoben?"

Fansite
Disney-fansite ED92 meldt: "Disneyland Paris verwelkomt artiesten die geweld, seksisme en homofobie promoten." Die opmerking zorgde voor enkele honderden steunbetuigingen.

In een reactie laat Disneyland Paris weten dat de controversiële nummers van Sexion d'Assaut jaren oud zijn en dat beide artiesten inmiddels hun excuses hebben aangeboden voor de uitspraken. Sindsdien zijn de aanstootgevende nummers verwijderd van digitale platforms. Ook zouden de rappers samenwerkingen zijn aangegaan met verschillende lgbt-verenigingen om aan te tonen dat ze nu staan voor verdraagzaamheid en respect.

Annuleren
Er zouden vooralsnog geen plannen zijn om het evenement te annuleren. Tickets zijn alleen verkrijgbaar via de Franse Disney-site. Op de Nederlandse en Britse website wordt er met geen woord over gerept.

ZIE OOK: Disneyland Paris stopt met tv-reclames na homorel

Reacties