Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
World Food Center Experience

Experts kraken plannen voor nieuw voedselpretpark

20-03-2019, 16.49 uur

Het concept voor een nieuw voedselpretpark in Gelderland gaat waarschijnlijk niet werken. Tot die conclusie komen twee recreatie-experts. Er zijn plannen om in de Gelderse gemeente Ede een educatief attractiepark met de naam World Food Center Experience te bouwen. Het centrum zou tientallen miljoenen euro's gaan kosten.

Omroep Gelderland liet deskundigen Hans van Driem en Albert van Schendel naar de plannen kijken. "Ik zou er geen geld in steken", oordeelt Van Driem, oud-directeur van Walibi Holland en de Floriade. "Het is een sympathiek idee, maar ik zie van alles misgaan."

Het is de bedoeling om bezoekers van de World Food Center Experience een "educatief voedselavontuur" voor te schotelen, waarbij ze inzicht krijgen in "het complexe verhaal van de voedselketen". Het entertainmentgehalte ontbreekt, denkt Van Driem. "Dit is veel te intellectueel voor een breed publiek. Het is een idee van overheid en wetenschappers. Daar gaat het mis."

Niet enthousiast
Ook Van Schendel, die onderzoek doet naar businessmodellen aan de Breda University of Applied Sciences, is niet enthousiast. "Dit is een educatiepark. Het is de bedoeling veel kinderen op schoolreisje te trekken, maar iedereen in deze sector weet dat die markt erg klein is. Er zit geen geld in. En is dit een dagje uit waar kinderen naar uitkijken? Ik vraag het me ernstig af."

Internationale bureaus becijferden dat de World Food Center Experience kan rekenen op 330.000 bezoekers per jaar. Niet realistisch, vinden de experts. "Als je in een auto met kinderen zit, kom je onderweg heel wat meer tegen wat veel leuker is voor een dagje uit", zegt Van Schendel. "In de eerste jaren draai je verlies", vult Van Driem aan. "Wie draait daar dan voor op? In de businesscase vind ik dat nergens terug." Hij is ook verbaasd over het ontbreken van een ondernemer die het park gaat runnen.

Belastinggeld
De gemeente Ede gaf de afgelopen jaren al 1 miljoen euro belastinggeld uit aan externe adviseurs en conceptontwikkelaars. De provincie stelde 17 miljoen beschikbaar voor het project. Morgen wordt bekend of de gemeente bereid is tot een gift en een lening.

Doe het niet, adviseert Van Driem. "Een themapark moet een wow-factor hebben, iets verrassends waardoor een bezoeker terugkomt. Dat ontbreekt hier echt." Hij voorziet scenario's zoals in Emmen, waar de gemeente voor miljoenen euro's moet bijspringen om te voorkomen dat dierenpark Wildlands failliet gaat.

Meer World Food Center Experience
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be