Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Wildlands Adventure Zoo Emmen

Wildlands Emmen lijkt gered: gemeente wil leningen overnemen

14-03-2019, 11.09 uur

Wildlands Adventure Zoo Emmen lijkt voorlopig gered. Het verlieslijdende dierenpark had geld geleend van vier verschillende partijen, maar vanwege tegenvallende resultaten kan dat bedrag niet terugbetaald worden. De gemeente Emmen schiet Wildlands nu te hulp.

Het gemeentebestuur van Emmen wil de schulden van de andere drie partijen overnemen. Dat zijn bouwbedrijf VolkerWessels, Waterleidingsmaatschappij Drenthe (WMD) en de Rabobank. Het gaat om een bedrag van 18,3 miljoen euro. Op die manier is de gemeente straks de enige financier van het Drentse dierenpark.

En daar blijft het niet bij: de gemeente wil ook voor maximaal 3 miljoen euro de nieuwe eigenaar worden van het overdekte speelparadijs Animazia en een waterzuiveringsinstallatie. Beide onderdelen zijn nu nog eigendom van waterbedrijf WMD. Die partij dreigde eerder al met het laten vallen van Wildlands.

Stemmen
Verder krijgt Wildlands de komende vijf jaar korting op de te betalen rente en gaat de huur van het entreegebouw omlaag. De gemeenteraad van Emmen moet nog wel stemmen over het voorstel. Dat gebeurt op donderdag 28 maart.

Als het plan in werking treedt, neemt het financiële belang van de gemeente toe tot 80,6 miljoen euro. Het gaat om een herfinanciering van 70 miljoen euro en een nieuw krediet van 11 miljoen euro, zo becijferde RTV Drenthe. Voordeel is wel dat de gemeente bij een eventueel faillissement de onderpanden in handen heeft. In de meerjarenbegroting voor de periode 2019 tot 2023 was al 9,4 miljoen euro extra gereserveerd voor Wildlands.

Bezuinigingen
Het bezoekersaantal van Wildlands Adventure Zoo Emmen daalt al sinds de opening in 2016. In 2017 werd er 1,8 miljoen euro verlies geleden. Vorig jaar bedroeg het verlies ruim 8 miljoen euro. Ook voor 2019 verwacht men een negatief resultaat. Er worden verschillende veranderingen doorgevoerd om het tij te keren, waaronder bezuinigingen, ontslagen, prijsverlagingen en het toevoegen van meer dieren.

Meer Wildlands Adventure Zoo Emmen
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be