Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Phantasialand

Phantasialand dreigt met parkverbod bij Nederlandse youtuber

13-02-2019, 20.50 uurBeeld: Leisure Levi

Phantasialand heeft een dreigbericht gestuurd aan een Nederlandse youtuber. Op het YouTube-kanaal van Leisure Levi verscheen vorige maand een video die is opgenomen in het Duitse attractiepark. Omdat het filmpje beelden bevat van ritjes in attracties, wil Phantasialand dat de video onmiddellijk wordt verwijderd.

Dat laat de Nederlandse marketingmanager Alain Garnier weten in een privébericht aan de videomaker. "Het niet naleven hiervan kan je anders een parkverbod opleveren", aldus Garnier.

Verder eist de Phantasialand-manager dat zijn dreigement niet openbaar wordt gemaakt. "Het delen van dit bericht met derden kan tevens resulteren in een parkverbod", schrijft hij. Kennelijk schaamt Garnier zich voor zijn eigen boodschap.

Onverantwoord
Volgens Phantasialand is het gevaarlijk om te filmen in attracties, zelfs als er gebruik wordt gemaakt van camera's die zijn bevestigd aan het lichaam van bezoekers. "Het geheel valt onder onverantwoord gedrag."

Hoewel Phantasialand uiteraard zelf mag bepalen welke regels er in het park gelden, heeft het pretpark geen zeggenschap over welke beelden wel en niet op internet mogen staan. Toch dreigt Garnier in een latere mail met vervolgstappen als de youtuber niet ingaat op het verzoek. Op dit moment staat de video nog gewoon online.

Censuur
Phantasialand is een groot liefhebber van censuur. Zo laat het park bijvoorbeeld af en toe Instagram-foto's die genomen zijn in attracties verwijderen, zogenaamd vanwege het schenden van auteursrechten. Ook fansites die bouwfoto's van een nieuwe achtbaan publiceren, krijgen de marketingafdeling achter zich aan.

Het attractiepark walgt van onafhankelijke journalistiek. Persberichten die het park aan de media verstuurt, mogen officieel alleen "zonder aanpassingen" worden overgenomen, "mits met bronvermelding". De redactie van Looopings wordt niet meer te woord gestaan door voorlichters vanwege "te kritische berichtgeving".Meer Phantasialand
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be