Phantasialand

Phantasialand dreigt met parkverbod bij Nederlandse youtuber

13-02-2019, 20:50 uur | ReactiesFoto: Leisure Levi

Phantasialand heeft een dreigbericht gestuurd aan een Nederlandse youtuber. Op het YouTube-kanaal van Leisure Levi verscheen vorige maand een video die is opgenomen in het Duitse attractiepark. Omdat het filmpje beelden bevat van ritjes in attracties, wil Phantasialand dat de video onmiddellijk wordt verwijderd.

Dat laat de Nederlandse marketingmanager Alain Garnier weten in een privébericht aan de videomaker. "Het niet naleven hiervan kan je anders een parkverbod opleveren", aldus Garnier.


ZIE OOK: Phantasialand liegt om foto van Instagram te halen

Verder eist de Phantasialand-manager dat zijn dreigement niet openbaar wordt gemaakt. "Het delen van dit bericht met derden kan tevens resulteren in een parkverbod", schrijft hij. Kennelijk schaamt Garnier zich voor zijn eigen boodschap.

Onverantwoord
Volgens Phantasialand is het gevaarlijk om te filmen in attracties, zelfs als er gebruik wordt gemaakt van camera's die zijn bevestigd aan het lichaam van bezoekers. "Het geheel valt onder onverantwoord gedrag."

Hoewel Phantasialand uiteraard zelf mag bepalen welke regels er in het park gelden, heeft het pretpark geen zeggenschap over welke beelden wel en niet op internet mogen staan. Toch dreigt Garnier in een latere mail met vervolgstappen als de youtuber niet ingaat op het verzoek. Op dit moment staat de video nog gewoon online.

Censuur
Phantasialand is een groot liefhebber van censuur. Zo laat het park bijvoorbeeld af en toe Instagram-foto's die genomen zijn in attracties verwijderen, zogenaamd vanwege het schenden van auteursrechten. Ook fansites die bouwfoto's van een nieuwe achtbaan publiceren, krijgen de marketingafdeling achter zich aan.

Het attractiepark walgt van onafhankelijke journalistiek. Persberichten die het park aan de media verstuurt, mogen officieel alleen "zonder aanpassingen" worden overgenomen, "mits met bronvermelding". De redactie van Looopings wordt niet meer te woord gestaan door voorlichters vanwege "te kritische berichtgeving".ZIE OOK: Phantasialand vraagt fansites om bouwfoto's nieuwe achtbaan te verwijderen

Reacties