Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
WitchWorld Almere

Bouw van nieuw pretpark WitchWorld Almere gaat niet door

23-10-2018, 11.07 uur

De bedenkers van het nieuwe pretpark WitchWorld Almere gooien de handdoek in de ring. Men krijgt de financiering niet rond. Daarom gaat de bouw van het themapark met heksen, trollen en andere fantasiewezens definitief niet door. Dat heeft initiatiefnemer Ton Theunis bekendgemaakt op Facebook.

Theunis wilde zijn trollenpretpark in eerste instantie in Zweden realiseren. Toen dat niet doorging, besloot hij in 2013 om uit te wijken naar Almere. Hij had een half afgebouwd kasteel langs de snelweg A6 op het oog. Over de aankoop van het kasteel werd al in 2015 een akkoord bereikt. Sindsdien was de bedenker bezig met het overhalen van financiers.

WitchWorld zou ongeveer 90 miljoen euro gaan kosten. Drie investeerders uit China en Duitsland hadden aanvankelijk interesse in het project, beweert Theunis. Toch haakten zij af. Uiteindelijk bleek geen enkele partij bereid om geld in het park te steken. Ook de gemeente, die in eerste instantie enthousiast was, zag het niet zitten om gemeenschapsgeld bij te dragen.

Theunis neemt de gemeente Almere kwalijk dat er wél miljoenen euro's beschikbaar zijn voor het organiseren van de tuinbouwtentoonstelling Floriade in 2022. Ook is er mogelijk financiële steun - maximaal 10 miljoen euro - voor een nieuw botanisch park met de naam Eden Holland, dat ook in 2022 open moet gaan. WitchWorld vist achter het net.

"We zijn uiteraard teleurgesteld over die ontbrekende support van het stadsbestuur voor een initiatief dat vanuit de Almeerse bewoners is ontstaan", schrijft Theunis nu. "Het afbouwen van het kasteel en dat omvormen tot een blijvende toeristische attractie, met veel werkgelegenheid en een bijdrage aan een verbetering van het imago van Almere, is helaas niet datgene waar het stadsbestuur voor wil gaan."

Het nieuws over de annulering komt niet geheel onverwachts. De afgelopen jaren bleef het akelig stil rond WitchWorld, waardoor het vertrouwen in het project bij pretparkliefhebbers al tot een nulpunt was gezakt. Ook recreatie-experts hadden hun twijfels. Concrete plannen voor attracties zijn nooit naar buiten gekomen. WitchWorld profileerde zich de laatste tijd voornamelijk als een dagopvang voor laagopgeleiden en autisten. Zij konden op kantoor in Almere onder begeleiding van Theunis knutselwerkjes maken, die slechts zijdelings met het park te maken hadden.

In 2015 had de bedenker nog het volste vertrouwen in een goede afloop. Afgelopen zomer gaf hij al toe dat er rekening gehouden werd met een flop. "Als het park dan niets wordt, hebben we afgesproken dat we heel erg met elkaar gaan zitten huilen", vertelde hij in een interview.

Nu houdt Theunis het voor gezien. "Voorlopig vertrek ik naar mijn huisje in Zweden", zegt hij. "WitchWorld is kapot. En ik eigenlijk ook een beetje." Hij belooft wel dat hij een derde kinderboek over het verhaal achter WitchWorld gaat afmaken.

Meer WitchWorld Almere
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be