Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Efteling onthult details over opknapbeurt Fata Morgana

04-10-2018, 05.59 uur

De Efteling geeft meer informatie over de grootschalige verbouwing van Fata Morgana. Op dit moment is de beroemde attractie uit 1986 gesloten voor een enorme onderhoudsbeurt, die vijf weken duurt. De makers van de Efteling-podcast Kleine Boodschap mochten alvast een kijkje nemen bij de werkzaamheden.

Ook interviewden ze Oscar Vink, ingenieur werktuigbouwkunde bij de Efteling. "De opdracht vanuit de directie was om de levensduur van Fata Morgana met tien jaar te verlengen", vertelt hij. "En het is de bedoeling dat er de komende zes jaar geen groot onderhoud meer nodig is."

Tijdens de opknapbeurt lag de focus vooral op het voorkomen van technische storingen. Daarom werden de storingsgevoelige deuren en gordijnen in de attractie - die de overgangen tussen de scènes vormen - voorzien van nieuwe mechaniek. Verder zijn een hoop decorstukken opnieuw geschilderd en werden alle technische onderdelen geïnspecteerd en waar nodig vervangen. Sommige figuren kregen nieuwe kleding en pruiken. Het leegpompen van de vaargeul - met 2700 kubieke meter water - duurde één dag.

Echte jungle
Twee scènes in Fata Morgana ondergingen ingrijpende wijzigingen. Het gaat om de jungles aan het begin en het einde van de vaartocht. "De jungles zijn helemaal leeg getrokken en opnieuw beplant, waardoor het nu veel meer een echte jungle lijkt", aldus Vink.

De oorspronkelijke beplanting uit 1986 moest vanwege de brandveiligheid jaarlijks geïmpregneerd worden met een zoutoplossing. Dat hoeft straks niet meer. Bovendien kwam er een nieuw lichtplan met led-verlichting in plaats van halogeen. Ook zijn twee kapotte animatronics gerepareerd. "Alles ziet er weer fris en fruitig uit."

Frisse uitstraling
Vink legt uit dat er bewust voor gekozen is om geen grote nieuwe dingen toe te voegen. "Men wilde Fata Morgana weer terugbrengen in de originele staat, maar dan met een frisse uitstraling. Efteling-ontwerpers hielden in de gaten of we niet te veel afweken van het originele ontwerp." Overigens was er geen tijd om alle defecte onderdelen in de attractie te maken. Zo beweegt de reus Djinn in de schatkamer van Fata Morgana nog steeds niet naar behoren. De pop is al geruime tijd kapot.

Aanstaande zaterdag gaat de populaire attractie weer open. Er vinden nog wel werkzaamheden plaats op het plein voor de attractie. De souvenirwinkel bij de uitgang is ook vernieuwd.


Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be