Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Beekse Bergen

Hoogleraar: 'Sleep maker cheetafilmpje Beekse Bergen voor de rechter'

15-05-2018, 08.20 uurBeeld: Eye to Eye Xperience

De maker van het veelbesproken cheetafilmpje uit Safaripark Beekse Bergen moet voor de rechter gesleept worden. Dat zegt hoogleraar media- en communicatierecht Nico van Eijk. Hij noemt het gedrag van de videomaker "dom, onverantwoordelijk en niet te begrijpen".

In de veelbesproken video is te zien hoe roekeloze Franse bezoekers van het dierenpark ternauwernood ontsnappen aan een aanval van jachtluipaarden, nadat ze tegen de regels in uit hun auto zijn gestapt. Een Nederlander zette beelden van het bizarre tafereel op YouTube. Met ruim zes miljoen weergaven is het dé internetsensatie van dit moment.

Toch ergerde hoogleraar Van Eijk zich meer aan de Nederlandse toeschouwers dan aan de Franse hoofdrolspelers. "De vraag is zelfs aan de orde of zij niet gewoon de wet hebben overtreden", schrijft hij vandaag in de Volkskrant. "Burgers hebben meerdere zorgplichten om geen onnodige schade te veroorzaken en om mensen in nood te helpen."

Als het voorval slecht was afgelopen, hadden de ramptoeristen volgens Van Eijk een boete of een gevangenisstraf kunnen krijgen. "Het zou goed zijn wanneer een officier van justitie een grondig onderzoek doet naar het incident. Het moet duidelijk zijn waar hier de grenzen liggen."

De hoogleraar hekelt de sensatiezucht van de videomaker, die ook geld verdient met advertenties bij het filmpje. "Kennelijk wordt eeuwige internetroem belangrijker geacht dan verantwoordelijkheid nemen." Bovendien is er geen toestemming gevraagd aan de personen die identificeerbaar in beeld komen. "Nu die toestemming ontbreekt, is het twijfelachtig of publieke verspreiding wel geoorloofd is."

Meer Beekse Bergen
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad Hart van Nederland Editie NL ANP BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be