Wildlands Adventure Zoo Emmen

'Dierentuin Wildlands Emmen is vlees noch vis'

11-08-2017, 23:20 uur | Reacties

Het nieuwe dierenpark Wildlands Adventure Zoo in Emmen stelt weinig voor. Tot die conclusie kwam NRC Handelsblad-columnist Christiaan Weijts (41). Hij noemt de Drentse trekpleister, waar dieren gecombineerd worden met pretparkattracties, "vlees noch vis tegen Efteling-prijzen".

"Bijster veel sensationele beesten zijn er in Emmen niet", ontdekte Weijts. "Er liggen wat leeuwen voor pampus op een rots. Giraffen en olifanten sloffen wat landerig rond. Er zijn twee ijsberen, wat aapjes, vlinders, woestijnratjes… Dat is het wel zo'n beetje."

ZIE OOK: Expert zwaar teleurgesteld over dierenpark Wildlands in Emmen: 'Gemiste kans'

De attracties die het gebrek aan interessante dieren moeten goedmaken, maken ook weinig indruk. "Het verlies aan spektakel moet gecompenseerd worden door de 'safari' (een half uur in de rij voor een rondje van vijf minuten), het boottochtje (te lange wachtrij), de 4D-show (duur: vier minuten)."

Ook verbaasde de schrijver zich over circusachtige voorstellingen met zeeleeuwen. Circusshows met dieren zijn officieel verboden, maar voor dierentuinen maakt de wet een uitzondering. Dieren kunnen daar namelijk hun "natuurlijke gedrag" vertonen. Weijts: "Ik wist niet dat het met één zwemvliesje flapperen naar vijfhonderd klappende mensen het natuurlijke gedrag is van de zeeleeuw."

De NRC-columnist suggereert dat dierentuinen beter volledig opgedoekt kunnen worden. "Kappen met deze kolder. Bouw leuke attractieparken en stuur die beesten terug naar hun eigen land. Camera's op, VR-brillen inpluggen, en voilà: echt natuurlijk gedrag. Radicaal ontdierentuinen."

Christiaan Weijts werd meermaals genomineerd voor onder meer de AKO Literatuurprijs (2006, 2009) en de Libris Literatuur Prijs (2010, 2013).

ZIE OOK: Gebrek aan dieren blijft pijnpunt voor Wildlands Adventure Zoo Emmen

Reacties