Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Efteling gaat 'racistische' attracties niet weghalen

28-05-2017, 17.43 uurBeeld: Nick Jespers

De Efteling peinst er niet over om Carnaval Festival en Monsieur Cannibale - twee attracties die door sommige bezoekers als racistisch worden gezien - weg te halen. Dat vertelt Efteling-directeur Fons Jurgens in een interview. Hoewel het pretpark niemand wil kwetsen, worden de attracties in ieder geval niet verwijderd.

"We zullen de attracties niet sluiten", zegt Jurgens in gesprek met NU.nl. "Dat zou jammer zijn. We moeten ook onthouden dat het niet klaar is als je iets van een attractie in de Efteling weghaalt. Het is een onderwerp waar we in de maatschappij vaker tegenaan lopen en we gezamenlijk over moeten praten."

De Efteling is in gesprek met mensen die zich beledigd voelen door de 'racistische stereotyperingen' in de twee attracties. Jurgens: "Wij willen het begrijpen, zodat we het kunnen toepassen in alles wat we in de toekomst bouwen. De attractie is in een hele andere tijdsgeest dan nu gebouwd en de vraag is wat we doen met zaken die toen zijn ontstaan."

De directeur merkt dat met name buitenlandse gasten zich over de kwestie opwinden. "Zij snappen vaak ook de context van het verhaal niet, ze zijn er niet mee opgegroeid. Daar moeten we ook rekening mee gaan houden. Wij streven ernaar een attractie te bouwen die nog tientallen jaren mee kan."

De Efteling lag de afgelopen jaren geregeld onder vuur vanwege een pop van een grote zwarte kannibaal bij de draaiende kookpotten van Monsieur Cannibale. Ook over Carnaval Festival wordt geklaagd. De attractie telt 275 figuren, waarvan slechts vijf donkere. Dat zijn primitieve bosjesmannen met een ring door hun neus.

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be