Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Facebook-discussie over rookverbod in de Efteling loopt uit de hand

20-10-2016, 08.50 uur

Op de Facebook-pagina van de Efteling is een heftige discussie ontstaan over een mogelijk rookverbod. Ene ‎Artemis Westenberg vroeg de Efteling waarom er vandaag de dag nog steeds gerookt mag worden in het pretpark. Haar bericht leverde duizenden reacties van kwade rokers op.

"Waarom zijn er geen aparte rookplekken?", schrijft Westenberg in haar betoog. "Te gek voor woorden. Het is 2016, medische onderzoeken hebben al jaren keihard aangetoond dat roken dodelijk is. Ook voor de niet-roker die toevallig in de buurt staat. En als je in de rij staat, kun je niet even ergens anders gaan staan."

De verongelijkte vrouw kreeg vervolgens bijna vierduizend reacties over zich heen, waarvan een hoop scheldpartijen. Boze rokers klagen dat Westenberg niet moet zeuren, omdat ze zelf overgewicht zou hebben. "Mevrouw lust wel een vette hap, dus zullen we dan ook gelijk de frietkramen sluiten in de Efteling?", suggereert Liesbeth Mulder.

"Ga lekker naar een anti-rook-eiland, zeiksnol", vindt Linda Sylvana. "Ik rook waar ik wil en wanneer ik wil", reageert Jeroen van Zelst. Sander Elderhorst concludeert: "Ik denk dat je hersenen zwaar beschadigd zijn." Toine van Riel: "Ga eens dood, zeikkut." Mireille Driessen noemt de vrouw "een dwaas".

Arthur de Zeeuw: "Gelukkig accepteren ze nog lelijke mensen, anders had je ook niet meer binnen gemogen." Susan Hoonderd: "Waarom bestaan er mensen zoals jij?" Volgens Jessica van der Burg mag de Efteling rokers niet benadelen, omdat "70 procent van de bevolking rookt". In werkelijkheid is dat in Nederland 25 procent, blijkt uit CBS-onderzoek uit 2015.

De Efteling heeft zelf inmiddels ook op de discussie gereageerd. Een algeheel rookverbod zou momenteel "niet aan de orde zijn". Wel worden alle klachten intern behandeld. "Zodat bekeken kan worden of het beleid omtrent roken in de wachtrij mogelijk in de toekomst kan worden aangepast." Maar tegelijkertijd zegt de Efteling: "Buiten in de wachtrij is het niet mogelijk om een rookverbod in te voeren, omdat dit in de buitenlucht gebeurt."

Antirookorganisaties dringen al langer aan op een rookverbod in buitenwachtrijen en in het Sprookjesbos, waar veel kinderen komen.

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be