Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Attractie- en Vakantiepark Slagharen

Herinneringen ophalen aan Looping Star in Slagharen: 'Het was een revolutie'

29-09-2016, 21.39 uur

De beroemde achtbaan Looping Star heeft Attractiepark Slagharen 37 jaar geleden op de kaart gezet. Dat vertelt hoofd technische dienst Ben Nijkamp, enkele dagen voordat de nostalgische rollercoaster definitief sluit. Volgende week wordt de nostalgische baan afgebroken.

Dankzij de komst van de Looping Star in 1979 was het Overijsselse pretpark een tijdlang het middelpunt van attractieminnend Nederland. Vanuit alle delen van het land - en Duitsland - kwamen bezoekers om de nieuwe achtbaan uit te testen.

"Het was een revolutie", zegt Nijkamp (62) in gesprek met het Dagblad van het Noorden. "Een jaar lang waren wij de enige met een achtbaan die over de kop ging. Daarna kwam de Efteling. Maar de aandacht bleef nog lange tijd doorgaan."

Het was 1978 toen wijlen oprichter Henk Bemboom besloot dat het tijd was voor iets spectaculairs in zijn ponypark. Er werd 5 miljoen Duitse marken neergeteld voor de achtbaan, die werd geleverd door fabrikant Schwarzkopf.

Nijkamp: "Het was een winter van zes dagen in de week werken. Lange dagen ook. In totaal hebben we 45 vrachten gehad met framedelen en besturingskasten. Het was een heel gepuzzel. Maar uiteindelijk paste alles."

De technicus was naar eigen zeggen helemaal verdwaasd toen hij voor het eerst een rit had gemaakt. "Wat is me nu overkomen, dacht ik. Kan dit echt? De Duitsers riepen dat we onze handen los moesten doen. Maar ik heb me die eerste keer toch maar vastgehouden."

Aanstaande zondag is de Looping Star voor de laatste keer geopend. Vanwege de hoge onderhoudskosten verhuist de attractie naar Schotland. Er komt een nieuwe achtbaan voor in de plaats, met drie lanceringen, twee inversies en een topsnelheid van 90 kilometer per uur.

Meer Attractie- en Vakantiepark Slagharen
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be