Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Sprookjesbos zonder sigaretten? Roep om rookverbod in de Efteling

04-09-2015, 06.06 uur

Mag er in de Efteling binnenkort niet meer gerookt worden? Tal van antirookorganisties roepen het attractiepark op om een rookverbod in te voeren. Het Trimbos-instituut, het Longfonds, de Alliantie Nederland Rookvrij en Clean Air Nederland willen dat de Efteling-directie maatregelen neemt.

Dat meldt De Telegraaf. Pijnpunten zijn buitenwachtrijen en het Sprookjesbos, waar bezoekers nu nog gewoon mogen roken. Toeristische trekpleisters als Disneyland Paris hanteren een algeheel verbod, met uitzondering van een paar afgelegen rookplekken. Zo ver gaat de Efteling niet. Trimbos-voorlichtster Marjan Heuving: "Beseft de Efteling wel hoe schadelijk meeroken kan zijn?"

"Families met kinderen wil je zo min mogelijk in aanraking brengen met de dodelijke gevolgen van meeroken", zegt Jelmer Krom van het Longfonds. Volgens Tom Voeten van Clean Air hoeft de Efteling niet bang te zijn voor teruglopende bezoekersaantallen. "Zo'n kindvriendelijke beslissing zorgt juist voor positieve reclame. Als marktleider zou men lef moeten tonen."

De Efteling krijgt weleens klachten over rokende bezoekers, maar neemt vooralsnog geen maatregelen. "We houden de geluiden in de gaten. Er wordt over gesproken", vertelt een woordvoerster.

Ook veel fans pleiten voor het weren van sigaretten uit het Sprookjesbos. "Stinkende, ongezonde rookwalm moet geen verplicht nummer zijn tijdens een leuke Efteling-dag", vindt Friso Geerlings van fansite Eftelist. Een oproep voor rookvrije rijen is tot nu toe goed voor bijna 11.000 stemmen.

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be