Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Kermis

Vastgelopen Booster draait weer: 'Volledig goedgekeurd'

07-05-2015, 19.46 uur

De Speed Booster die dinsdagavond vastliep op de kermis in Didam, is weer operationeel. Zowel de bouwer van de kermisattractie als keuringswaakhond NVWA ziet geen reden om de ride aan de ketting te leggen. Het apparaat is intussen opgebouwd op de kermis in Hoogvliet.

Volgens fabrikant KMG viel het incident, waarbij passagiers drie kwartier op zijn kop vastzaten, best mee. "Eigenlijk is er niets fout gegaan", reageert eigenaar Albert Kroon. "Het is vervelend dat de mensen op hun kop hebben gehangen, maar alle veiligheidsmechanismes werkten en niemand is in gevaar geweest."

De slingerende molen zou zijn stilgevallen door een computerstoring. De precieze oorzaak daarvan wordt nog onderzocht. Voorzitter Jan Boots van de Nederlandse Kermisbond meldt dat de attractie na het voorval "volledig goedgekeurd" is.

Slachtoffer Jan Bulten, die naar eigen zeggen ruim veertig minuten ondersteboven hing, denkt daar heel anders over. "De attractie deugt niet en dat maakt me echt boos", vertelt hij in een interview. Voor de rit begon had de man al een voorgevoel dat er iets niet in de haak was. "Ik zag dat er problemen waren met de beugel naast mij en vertelde dat ik uit wilde stappen." Toch werd de machine aangezwengeld.

Over de horrorrit die daarop volgde, zegt hij: "Het was verschrikkelijk. Bloed stroomt naar je hoofd en er komt gigantisch veel druk op je ogen te staan. Ik had geen gevoel meer in mijn benen en ben flauwgevallen. Dat gun je niemand."

Later hoorde Bulten van omstanders dat het twintig minuten geduurd had voor de brandweer was gebeld. "En dat heeft nota bene een buurtbewoner moeten doen, omdat de exploitant bang was dat de brandweer tijdens een reddingspoging schade zou gaan toebrengen aan de attractie." Van de betreffende kermisbaas heeft hij daarna niets meer gehoord. Het slachtoffer beraadt zich nog op juridische stappen. Wellicht dient hij een schadeclaim in.

Ondanks de beangstigende verhalen heeft de gemeente Montferland, waar Didam onder valt, alle vertrouwen in de Speed Booster. "Wat ons betreft is deze exploitant hier volgend jaar gewoon weer welkom", aldus een woordvoerder.

Meer kermis
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be